Sering Mengalami Kesemutan, Mungkin Ini Tanda Dari 8 Penyakit Ini

"Kedudukan tidur dan duduk yang tidak betul boleh mencetuskan kesemutan. Walau bagaimanapun, jangan mengabaikan jika kesemutan muncul berulang kali dan mengganggu aktiviti harian. Kesemutan yang kerap dapat memberi isyarat kepada pelbagai penyakit, seperti diabetes, strok, saraf terjepit, serangan jantung, dan vaskulitis. "

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Kecederaan Saraf dan Vaskular dalam Perubatan Sukan, Mati rasa adalah keadaan biasa yang dialami oleh sesiapa sahaja, terutamanya atlet. Namun, jika ini sering terjadi, ini mungkin disebabkan oleh gejala penyakit tertentu.

Untuk keadaan ringan, kesemutan tangan berlaku kerana tekanan saraf yang kaku ketika melintasi lengan atau kaki anda terlalu lama. Ini dapat diatasi dengan menghilangkan tekanan.

Anda perlu berjaga-jaga jika kesemutan disertai dengan rasa sakit, gatal, mati rasa, dan otot. Gejala ini boleh menjadi tanda gangguan penyakit tertentu. Bermula dari kerosakan saraf, jangkitan bakteria, dan diabetes. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat di bawah!

Punca Kebas

Telah disebutkan sebelumnya bahawa kesemutan dapat disebabkan oleh kerusakan saraf. Sejenis kerosakan saraf yang disebut neuropati periferal boleh mempengaruhi saraf dari otak dan saraf tunjang.

Biasanya ini akan bermula di kawasan tangan dan kaki. Seiring berjalannya waktu, neuropati periferal dapat bertambah buruk, mengakibatkan penurunan mobiliti, bahkan kecacatan. Secara amnya, neuropati periferal sering berlaku pada orang tua.

Penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan kesemutan. Semakin awal penyebabnya diketahui, semakin mudah keadaan dapat dikenal pasti dan dikawal.

Penyakit berikut umumnya disertai dengan gejala kesemutan:

1. Diabetes

Kira-kira 30 peratus orang yang menghidap diabetes sering mengalami kesukaran tangan. Pada seseorang yang menghidap diabetes, kesemutan biasanya dirasakan di kaki dan kemudian ke tangan. Kira-kira dua pertiga orang yang menghidap diabetes mengalami kerosakan saraf ringan hingga teruk.

Baca juga: Gaya Hidup yang Perlu Hidup Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

2. Pukulan

Seseorang yang merasakan tangan kesemutan hingga mati rasa, boleh menjadi tanda strok . Tanda lain jika anda menghidap penyakit strok kesukaran bercakap atau memahami percakapan orang lain, pening tiba-tiba, atau kehilangan keseimbangan.

Selain itu, gejala lain adalah sakit kepala yang teruk dan masalah pada salah satu atau kedua mata.

Baca juga: Berhati-hati, 7 Aduan Ini Dapat Menanda Pukulan Kecil

3. Saraf mencubit

Saraf yang terjepit juga dapat menyebabkan kesemutan di leher, punggung, tangan, dan kaki. Saraf mencubit boleh berlaku akibat kecederaan, postur yang lemah, hingga artritis. Selain kesemutan pada tangan, kecederaan boleh menyebabkan gangguan saraf dan menyebabkan kesakitan pada penghidapnya.

4. Penyakit Terowong Carpal

Penyakit terowong karpal adalah penyakit yang berlaku kerana pergerakan berulang atau getaran yang akhirnya menekan saraf di pergelangan tangan anda. Ini boleh menyebabkan kesemutan tangan.

Selain itu, gerakan berulang boleh menyebabkan tisu di sekitar saraf tangan membengkak dan menekan pada saraf. Pada akhirnya, tekanan boleh menyebabkan kesemutan disertai dengan rasa mati rasa, sakit, dan kelemahan di satu tangan.

5. Gangguan Tiroid

Kelenjar tiroid di leher sebenarnya berfungsi menghasilkan hormon yang mengatur metabolisme badan. Tiroid atau hipotiroidisme yang tidak aktif boleh berlaku apabila tiroid menghasilkan hormon yang terlalu sedikit.

6. Penyakit Ginjal Kronik

Penyakit buah pinggang kronik berkembang dengan perlahan. Biasanya, gejala muncul ketika penyakit telah memasuki tahap yang teruk. Sering mengalami kesemutan adalah salah satu gejala yang sering dialami oleh penghidap penyakit buah pinggang kronik.

Pada orang dengan penyakit ginjal kronik, biasanya kesemutan akan disertai dengan gejala lain, seperti penurunan berat badan, anemia, mual, muntah, dan sakit otot.

7. Serangan Jantung

Hati-hati apabila anda tiba-tiba mengalami kesemutan di kawasan tangan. Keadaan ini boleh menjadi tanda serangan jantung. Penyumbatan saluran darah mengganggu aliran darah ke jantung, menyebabkan kesemutan dan sakit dada. Tidak jarang, keadaan ini juga menyebabkan kebas pada satu bahagian tangan.

8. Vaskulitis

Vasculitis adalah keradangan saluran darah yang menyebabkan perubahan pada dinding saluran darah. Perubahan ini dapat menyebabkan gangguan dalam aliran darah dan memicu pelbagai gejala, salah satunya adalah kesemutan.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai kesihatan, penyakit, yang berkaitan dengan kesemutan atau gejala apa pun, gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor anda secara langsung mengenai aduan kesihatan yang anda alami. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Kesemutan di Tangan dan Kaki: Gejala & Tanda.
Kecederaan Saraf dan Vaskular dalam Perubatan Sukan. Diakses pada tahun 2020. Punca Kebas dan Kesemutan di Atlet.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Boleh Menyebabkan Kesemutan di Kaki atau Tangan?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2021. 20 Punca Kebas di Tangan.
Yayasan Penjagaan Urologi. Diakses pada tahun 2021. Kegagalan Ginjal Ginjal.

Recent Posts