Sakit dada kiri tidak semestinya sakit jantung

, Jakarta - Kesakitan di kawasan dada kiri sering dikaitkan dengan penyakit jantung. Sesungguhnya, salah satu gejala penyakit ini adalah munculnya sensasi yang menyakitkan atau rasa sakit di sekitar dana. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud sakit dada pasti merupakan tanda penyakit jantung. Terdapat beberapa keadaan lain yang boleh mencetuskan sakit dada.

Kesakitan dada dicirikan oleh munculnya sensasi, seperti menikam, menyengat, dan tekanan di kawasan dada. Kesakitan dapat dirasakan di sebelah kanan, kiri, atau di bahagian tengah dada. Kemunculan sakit dada tidak boleh dipandang ringan, kerana boleh menjadi tanda penyakit serius, seperti penyakit jantung. Selain penyakit jantung, sakit dada juga boleh disebabkan oleh penyakit lain.

Baca juga: Perbezaan antara serangan jantung dan kegagalan jantung

Penyakit Yang Menyebabkan Sakit Dada

Kesakitan yang dirasakan di kawasan dada tidak boleh dipandang ringan kerana boleh menjadi tanda penyakit serius, seperti penyakit jantung. Kemunculan sakit dada dapat berlangsung dari waktu yang singkat hingga beberapa hari. Biasanya, jangka masa sakit dada bergantung pada keadaan yang mendasari. Sekiranya sakit dada berlangsung lama dan disertai dengan gejala lain, segera pergi ke hospital untuk mengetahui punca sebenar dan dapatkan bantuan segera.

Salah satu penyakit yang disifatkan oleh sakit dada adalah serangan jantung. Sakit dada akibat penyakit jantung biasanya akan disertai dengan gejala sakit yang memancar ke lengan, leher, rahang, dan menembusi ke belakang. Penyakit ini juga dicirikan oleh gejala sesak nafas dan peluh sejuk. Selain serangan jantung, sakit dada juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan lain, seperti:

Penyakit paru paru

Selain penyakit jantung, sakit di bahagian dada juga boleh menjadi tanda penyakit paru-paru. Kesakitan dada boleh berlaku kerana penyumbatan saluran darah di paru-paru, keradangan lapisan paru-paru atau pleuritik, tekanan tinggi pada saluran darah di paru-paru, dan paru-paru yang runtuh atau runtuh.

Baca juga: Gejala Serangan Jantung pada Lelaki dan Wanita, Apa Perbezaannya?

Senak

Kesakitan di kawasan dada juga boleh menjadi tanda gangguan sistem pencernaan. Gejala ini sering muncul sebagai tanda penyakit refluks asid (GERD), batu empedu, radang pundi hempedu, dan barah pankreas aka pankreatitis.

Gangguan Muskuloskeletal dan Tulang Belakang

Kesakitan dada juga boleh timbul kerana gangguan pada otot dan tulang dada. Penyakit yang dapat dicirikan oleh gejala ini adalah keradangan tulang rawan, yang merupakan tulang yang menghubungkan tulang rusuk dan sternum. Kesakitan dada juga boleh muncul sebagai gejala patah tulang rusuk.

Sensasi kesakitan yang muncul boleh berbeza-beza dari satu orang ke orang lain, bergantung kepada penyebabnya. Selain itu, orang yang mengalami sakit dada mungkin juga mengalami keluhan lain, seperti rasa pahit di mulut, kesukaran menelan, batuk, atau ruam kulit. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan. Segera berjumpa doktor jika sakit dada disertai dengan gejala peluh sejuk, pening, mual dan muntah, berdebar-debar, dan sesak nafas.

Baca juga: Serangan Jantung pada Wanita, Inilah Gejalanya!

Ketahui lebih lanjut mengenai penyakit jantung dan sakit dada sebagai tanda pelbagai penyakit lain dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Apa yang Menyebabkan Sakit Dada?
Baiklah. Diakses pada tahun 2019. Punca Pilihan Sakit Dada dan Rawatan.
WebMD. Diakses pada 2019. Apa yang Menyebabkan Sakit Dada Saya?

Recent Posts