5 Ciri-ciri Pasangan yang Berpotensi

Jakarta - Keinginan untuk memiliki hubungan yang normal. Namun, jika rasa memiliki ini berlebihan dan membuat seseorang merasa berhak mengatur, membatasi, dan melarang hidup pasangannya, ini disebut kepemilikan.

Baca juga: 4 Cara untuk Berjuang dengan Sihat dengan Pasangan Anda

mengikut Kamus Indonesia (KBBI), kepemilikan adalah sifat yang membuat seseorang merasa seperti pemilik. Dengan kata lain, orang yang mempunyai sifat ini merasakan bahawa pasangan mereka adalah milik mereka, jadi mereka akan melakukan apa sahaja untuk mengelakkan kehilangan pasangan mereka. Dia akan mengawal apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh pasangannya dan merasa cemburu apabila pasangannya tidak taat. Malangnya, sebilangan orang menganggap sifat ini adalah bentuk perhatian walaupun telah menjalin hubungan yang tidak sihat. Agar anda tidak salah, pertimbangkan lima ciri pasangan yang berpotensi berikut, mari kita pergi.

Tidak Menghargai Anda

Dalam beberapa kes, kepuasan ditunjukkan oleh kata-kata kasar, sindiran, ucapan kritikal, atau panggilan kasar. Ini dilakukan untuk menurunkan keyakinan diri anda, jadi anda akan merasa tidak berdaya mencari hubungan lain selain pasangan anda sekarang. Sebenarnya, tidak jarang, sifat ini juga ditunjukkan kepada mantan anda, orang yang dekat dengan anda dan anda sendiri.

Terlalu cemburu

Kepemilikan juga sinonim dengan rasa cemburu. Ini ditunjukkan dalam berbagai cara, mulai dari menyoal siasat, menguji, mengintai, memeriksa akaun telefon dan media sosial anda, hingga memutuskan hubungan dengan orang lain yang membuat anda cemburu. Sekiranya ini dilakukan oleh pasangan anda, maka anda perlu berwaspada. Terutama jika dia selalu bertanya di mana anda berada sepanjang masa, cemburu tanpa alasan yang jelas, dan meminta bukti foto ketika anda berada di suatu tempat.

Baca juga: Inilah Bahaya Kecemburuan yang Berlebihan

Sentiasa Mengancam

Sekiranya hasratnya tidak dipenuhi, orang yang berpotensi akan mengancam pasangannya. Dia juga akan melakukan apa sahaja untuk membuat pasangannya patuh, termasuk mengancam untuk meninggalkan atau bahkan bunuh diri jika pasangannya tidak taat.

Sentiasa Berkawal

Orang yang berpotensi cenderung mengawal apa yang boleh dan tidak boleh dipakai, tidak, dan dimiliki oleh pasangan mereka. Itulah sebabnya seseorang yang berpotensi menentukan siapa anda boleh berkawan, pakaian apa yang boleh anda pakai, dan peraturan lain yang sering tidak masuk akal.

Emosi yang tidak stabil

Keadaan ini berlaku kerana orang yang berpotensi takut kehilangan pasangannya. Oleh itu, apabila pasangannya melakukan sesuatu yang menurutnya salah, dia akan kecewa dan marah. Termasuk ketika pasangannya terlambat memberikan berita, pulang lewat dari waktu yang dipersetujui, bertemu dengan orang yang tidak disukainya, dan alasan lain yang dibuat-buat. Sebenarnya, tidak jarang, perasaan kecewa ini ditunjukkan dalam bentuk kekerasan fizikal, seperti menampar atau memukul.

Baca juga: 4 Trik Untuk Membuat Pasangan Anda "Tahan Lama"

Petua untuk Berurusan dengan Pasangan yang Berpotensi

Sifat pasif pasangan anda boleh menjadikan hubungan anda tidak sihat. Oleh itu, pertimbangkan 3 cara berkesan yang boleh anda lakukan untuk berurusan dengan pasangan yang berpotensi di sini:

  • Bercakap

Sifat berpose biasanya timbul kerana terdapat keadaan mendasar tertentu. Oleh itu, memahami mengapa pasangan anda bersikap berpura-pura adalah langkah pertama yang baik untuk mengatasi masalah ini. Bercakap dengannya tentang rasa tidak selamat dan ketakutannya. Adakah ada hubungannya dengan masa lalunya, seperti masa kecil yang buruk atau pengalaman ditinggalkan oleh orang yang disayangi? Walaupun ini adalah perbualan yang sukar, menunda membicarakannya hanya akan memburukkan lagi keadaan.

Oleh itu, anda perlu menolong pasangan anda mengatasi rasa tidak selamat mereka, sehingga mereka memahami bahawa tidak ada yang perlu dibimbangkan. Dengan cara itu, anda dapat menjalin hubungan yang sihat.

  • Tunjukkan Kasih Sayang Anda kepada-Nya

Anda mungkin tidak tahu bagaimana pelukan sederhana sambil mengatakan "Saya cinta kamu" atau pujian boleh memberi kesan besar pada hubungan, terutama jika anda mempunyai pasangan yang mencintai anda. tidak selamat. Jadi, jangan ragu untuk menyatakan cinta anda, baik secara lisan dan fizikal. Beri jaminan kepada pasangan anda yang sangat dia perlukan dan dia memahami bahawa anda benar-benar komited terhadap hubungan anda.

  • Libatkan Pasangan

Agar pasangan anda tidak cemburu, lain kali anda ingin keluar bersama rakan, ajak pasangan anda juga datang. Libatkan dia dalam rancangan anda dan biarkan dia melihat bagaimana rupa dunia anda. Semakin kerap anda melibatkan pasangan anda, semakin selamat mereka merasa. Sekiranya pasangan anda mempunyai masalah dengan rakan lelaki mereka, temui mereka. Biarkan dia melihat sendiri bahawa anda mempunyai persahabatan sejati dengan lelaki itu.

Sifat berpose sering menjadikan hubungan menjadi renggang. Kerana, sifat ini sering dianggap mengganggu dan membuat seseorang tidak selesa dan merasa tidak selesa. Sekiranya anda mempunyai pasangan yang berpotensi, tidak ada salahnya bercakap dengan doktor . Anda boleh bertanya kepada doktor tentang apa yang harus dilakukan semasa berurusan dengan pasangan yang berpotensi.

Untuk berbincang dengan doktor, anda boleh memanfaatkan ciri-ciri tersebut Berbual dengan doktor dalam aplikasi . Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store dan Google Play, maka anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara, atau Panggilan video. Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Kesibukan. Diakses pada tahun 2020. 7 Tanda Rakan Kongsi Anda Berpotensi - & Apa Kata Ahli Untuk Mengenainya.
Jurnal Minda. Diakses pada tahun 2020. Cara Berurusan dengan Rakan Kongsi yang Berpotensi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found