Apakah had yang munasabah untuk pengambilan gula dalam sehari?

, Jakarta - Mengonsumsi terlalu banyak gula dikaitkan dengan peningkatan berat badan dan risiko pelbagai penyakit seperti obesiti, diabetes jenis 2, dan penyakit jantung. Adalah sangat penting untuk membezakan antara gula tambahan dan gula semula jadi seperti dalam buah-buahan dan sayur-sayuran.

Gula semulajadi mengandungi air, serat, dan pelbagai mikronutrien. Gula tambahan adalah bahan utama gula-gula dan terdapat dalam makanan yang diproses, seperti minuman ringan dan produk roti. Apakah had yang munasabah untuk pengambilan gula dalam sehari? Baca lebih lanjut di sini!

Baca juga: Ketahui 4 Tanda Badan Anda Perlu Memulakan Diet

Lelaki 9 sudu teh, wanita 6 sudu teh

mengikut Persatuan Jantung Amerika (AHA), jumlah maksimum gula yang dikonsumsi dalam sehari adalah:

1. Lelaki: 150 kalori sehari (37.5 gram atau 9 sudu teh).

2. Wanita: 100 kalori sehari (25 gram atau 6 sudu teh).

Sebagai perbandingan, minuman ringan 12-auns mengandungi 140 kalori dari gula, sementara Pengedar Saiz biasa mengandungi 120 kalori dari gula. Bagi seseorang yang makan 2,000 kalori sehari, ini sama dengan 50 gram gula, atau kira-kira 12,5 sudu teh.

Membaca label makanan adalah salah satu kaedah terbaik untuk memantau pengambilan gula tambahan. Tandakan nama berikut dan cuba mengelakkan, atau mengurangkan bilangan atau kekerapan makanan di mana nama-nama ini dijumpai:

1. Gula perang.

2. Jagung pemanis.

3. Sirap jagung.

4. Pekat jus buah.

5. Sirap jagung fruktosa tinggi.

6. Sayang.

7. Gula malt.

8. Gula turun.

9. Molekul gula sirap yang berakhir dengan "ose" (dekstrosa, fruktosa, glukosa, laktosa, maltosa, atau sukrosa).

Baca juga: Gula Darah Tiba-tiba Naik Di Atas Normal, Benarkah Ini Tanda Prediabetes?

Jumlah gula, termasuk gula tambahan, sering disenaraikan dalam gram. Perhatikan jumlah gram gula setiap hidangan dan jumlah keseluruhan. Perhatikan juga gula yang anda tambahkan pada makanan atau minuman anda.

Kajian yang diterbitkan oleh institut Kesihatan Awam pada bulan Mei 2017 mendapati bahawa kira-kira dua pertiga peminum kopi dan satu pertiga peminum teh memasukkan gula atau pemanis ke dalam minuman mereka. Para penyelidik juga menyatakan bahawa lebih daripada 60 peratus kalori dalam minuman mereka berasal dari gula tambahan.

Terlalu bersemangat dalam usaha anda untuk mengurangkan gula tambahan juga dapat menjadi bumerang. Ini kerana anda mungkin mencari makanan lain untuk memenuhi keinginan manis anda, seperti roti putih dan nasi, yang dapat meningkatkan kadar glukosa anda, dan makanan buatan sendiri yang tinggi lemak tepu dan natrium, yang boleh menyebabkan masalah kesihatan jantung.

Memerlukan cadangan profesional perubatan mengenai cara menjalani gaya hidup sihat? Tanya doktor secara langsung di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga: Petua Mudah Menurunkan Berat Badan bagi Penghidap Diabetes

Makan gula yang terlalu banyak dapat meningkatkan tekanan darah dan meningkatkan keradangan kronik, yang kedua-duanya boleh membahayakan penyakit jantung. Pengambilan gula yang berlebihan, terutama dalam minuman bergula, juga menyumbang kepada kenaikan berat badan. Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Persatuan Jantung Amerika , dinyatakan bahawa cabaran era moden adalah peningkatan pola penggunaan gula tambahan dari minuman disertai dengan pengambilan nutrien penting yang rendah.

Rujukan:

Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Bahaya gula yang manis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pengambilan Gula Harian - Berapa Banyak Gula yang Harus Anda Makan Sehari?
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Pengambilan Gula Diet dan Kesihatan Kardiovaskular.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found