8 Perkara yang Harus Dielakkan Semasa Merawat Luka Bakar

, Jakarta - Luka bakar adalah sejenis kecederaan berupa kecederaan atau kehilangan pada kulit dan tisu sekitarnya, akibat suhu, bahan kimia, elektrik, atau radiasi. Dalam kehidupan seharian, luka seperti ini biasanya terjadi akibat percikan minyak panas ketika memasak, dibakar oleh rokok, terkena besi panas, atau terkena sinar matahari terlalu lama. Namun, merawatnya tidak boleh sewenang-wenangnya, anda tahu. Berikut adalah perkara yang harus dielakkan dan bagaimana merawat luka bakar dengan betul.

Sebelumnya, harap maklum bahawa luka bakar boleh dibahagikan kepada 3 tahap, iaitu ringan, sederhana, dan parah. Tahap luka bakar akan sangat menentukan rawatan yang dilakukan. Luka bakar tahap pertama yang meluas, serta luka bakar tahap kedua dan ketiga harus dirawat di hospital terdekat oleh doktor.

Baca juga: Menggunakan Ubat Gigi Boleh Menyembuhkan Luka, Mitos atau Fakta?

Jangan Lakukan Ini Apabila Anda Terbakar

Kesalahan dalam pertolongan cemas untuk luka bakar boleh menjadikan luka lebih teruk. Berikut adalah beberapa perkara yang tidak boleh dilakukan semasa anda mengalami luka bakar:

  1. Jangan gunakan ubat gigi, kerana boleh merengsakan kulit dan meningkatkan jangkitan.
  2. Jangan gunakan minyak seperti minyak kelapa, minyak zaitun, dan minyak masak. Minyak mengekalkan haba dan menjadikan kulit terbakar.
  3. Jangan gunakan putih telur kerana boleh menyebabkan jangkitan kuman dan reaksi alergi.
  4. Jangan retak lepuh dan lepuh, kerana ini boleh menyebabkan jangkitan.
  5. Jangan sapukan mentega atau marjerin pada luka bakar kerana boleh menyebabkan jangkitan.
  6. Jangan menanggalkan pakaian yang melekit. Sekiranya pakaian melekat pada kulit yang terbakar, jangan cuba menanggalkannya, dapatkan bantuan perubatan segera.
  7. Jangan letakkan ais terus ke atas luka bakar. Ini boleh menjadikan luka pada kulit menjadi lebih teruk.
  8. Elakkan terkena cahaya matahari langsung. Kulit yang terbakar sangat sensitif terhadap cahaya matahari.

Luka bakar ringan memang boleh dirawat di rumah dengan ubat luka bakar semula jadi. Namun, segera hubungi doktor anda jika luka bakar tidak sembuh dalam beberapa minggu, lepuh besar muncul di kulit, cairan keluar dari luka, atau jika anda mempunyai tanda-tanda jangkitan seperti demam, nanah, dan bau busuk di bahagian luka.

Baca juga: Pertolongan Cemas untuk Melecur Kerana Terkena Minyak Panas

Inilah Pengendalian yang Tepat

Untuk mengurangkan risiko jangkitan, luka bakar awal atau kecil, dapat diatasi dengan beberapa ubat luka bakar semula jadi berikut:

1. Air Sejuk

Perkara pertama yang perlu dilakukan ketika terbakar sinar matahari adalah membasuhnya dengan air sejuk, iaitu air sejuk dan bukannya ais, berjalan selama 10-20 minit sehingga sengatan reda. Anda juga boleh meletakkan tuala yang telah direndam dalam air sejuk selama 5-15 minit.

2. Aloe Vera

Tumbuhan yang satu ini dianggap mempunyai sifat anti-radang, merangsang penyembuhan luka, melembapkan kulit, dan mencegah perkembangan bakteria. Untuk menyembuhkan luka bakar, disarankan untuk menggunakan gel aloe vera sebenar terus ke kawasan yang terjejas. Sekiranya menggunakan produk lidah buaya tiruan, pilih produk dengan peratusan kandungan lidah buaya yang tinggi. Di samping itu, elakkan produk yang mengandungi bahan tambahan, terutamanya pewarna dan minyak wangi.

3. Sayang

Dengan kandungan anti-radang, antibakteria, dan antijamur di dalamnya, madu boleh menjadi ubat luka bakar semula jadi.

Sebagai tambahan kepada ubat luka bakar semula jadi di atas, anda juga boleh menggunakan ubat perubatan seperti salap antibiotik dan penghilang rasa sakit. Krim dan salap antibiotik dapat membantu mengurangkan jangkitan. Caranya, hanya gunakan salap pada kulit yang terbakar dan tutup dengan kain kasa steril, atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Baca juga: Melecur ke Tulang, Bolehkah Mereka Sembuh?

Itulah sedikit penjelasan mengenai cara merawat luka bakar. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Recent Posts