3 Faedah Seks untuk Menurunkan Berat Badan

, Jakarta - Bukan hanya menyeronokkan, melakukan hubungan seks sebenarnya dapat memberikan banyak manfaat kesihatan, Anda tahu. Seks sering disebut sebagai sukan tidur, kerana sebenarnya aktiviti ini berkesan untuk membakar banyak kalori. Tetapi bolehkah kita menurunkan berat badan dengan seks? Lihat penjelasan berikut.

1. Mempercepat Metabolisme Badan

Pakar bersetuju bahawa untuk menurunkan berat badan, anda perlu membakar lebih banyak kalori daripada kalori dalam makanan yang anda makan. Nah, seks boleh membakar lebih banyak kalori yang tersimpan di dalam badan anda. Semakin banyak kalori yang anda bakar, semakin cepat metabolisme anda berfungsi untuk membakar simpanan lemak.

2. Latih Tubuh Otot

Selain itu, seks juga merupakan senaman yang baik untuk menjaga tubuh anda dalam keadaan sihat. Apabila anda melakukan hubungan seks, secara tidak sedar pelbagai kumpulan otot dalam badan anda akan berfungsi. Otot yang biasanya aktif ketika melakukan hubungan seks adalah otot lengan, perut, paha belakang, punggung, dan betis. Oleh itu, melakukan hubungan seks dapat melatih dan meningkatkan jisim otot-otot ini, sama seperti anda bersenam di gimnasium Gim .

3. Baik untuk Kesihatan Jantung

Seks juga dapat meningkatkan degupan jantung anda sehingga anda melakukan senamrobik. Oleh itu, seks boleh menjadi latihan yang baik untuk menjaga kesihatan kardiovaskular. Dengan mempunyai otot jantung yang kuat, saluran darah dapat mengalir darah lebih banyak dan lebih cepat, sehingga oksigen dapat dialirkan dengan baik ke dalam sel otot. Inilah yang menjadikan sel dapat membakar lebih banyak lemak semasa persetubuhan dan berehat.

Baca juga: 7 Manfaat Mengejutkan Berhubungan Seks

Jumlah Kalori Yang Boleh Dibakar Dengan Seks

Dipetik dari halaman Hidup bersemangat , melakukan hubungan seks selama 25 minit, yang terdiri daripada foreplay selama 10 minit dan hubungan seks selama 15 minit, terbukti dapat membakar 88 kalori bagi wanita yang beratnya 68 kg. Sementara itu, bagi lelaki yang beratnya 81 kg, seks selama 25 minit dapat membakar 106 kalori.

Sekiranya anda ingin membakar lebih banyak kalori, anda dinasihatkan untuk melakukannya foreplay lebih lama. Kerana mencium ketika foreplay selama satu jam dapat membakar kira-kira 58-80 kalori. Jumlah kalori ini sama dengan berjalan kaki sejauh 1.5 kilometer atau bersenam selama 23 minit. Sementara itu, bermula dari saat bercinta hingga tahap mencapai orgasme, kalori yang dibakar boleh mencapai 100-140 kalori apabila dilakukan selama 45 minit. Malah nafas dan nafas yang anda buat semasa melakukan hubungan seks dapat membantu membakar 18-30 kalori.

Kekerapan Menurunkan Berat Badan dengan Seks

Pakar mendedahkan tidak ada tanda aras pasti mengenai frekuensi ideal untuk menurunkan berat badan dengan seks. Ini kerana hubungan seks yang kerap tidak menjadikan badan anda kurus, tetapi hanya membantu membakar kalori. Walaupun kalori yang dibakar melalui hubungan seks cukup banyak, jumlah pada skala anda mungkin akan tetap sama.

Namun, menurut Howard Shapiro, pakar penurunan berat badan di New York, melakukan hubungan seks secara teratur dapat mengurangkan tekanan sehingga selera makan anda dapat dijaga. Lainlah jika anda sering merasa tertekan, maka anda cenderung mempunyai selera makan yang tinggi. Tahap tekanan dan selera makan yang rendah mempengaruhi berat badan ideal anda.

Baca juga: Berapa kali dalam seminggu hubungan intim yang ideal?

Bagi anda yang ingin memiliki badan yang langsing dan ideal, anda tidak boleh menurunkan berat badan dengan seks sahaja. Senaman dan pemakanan yang betul masih lebih bermanfaat. . Sekiranya anda mempunyai masalah dengan seks, tanyakan kepada doktor melalui aplikasi . Jangan malu, kerana anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found