Makan banyak tauge dapat membuat anda subur, bukan?

Jakarta - “Ingin subur? Makan lebih banyak tauge! " Hukuman itu bukan lagi rahsia. Ramai yang percaya bahawa pengambilan tauge dapat meningkatkan kesuburan, terutama pada lelaki. Persoalannya, apa hubungannya tauge dengan sperma lelaki? Bagaimana makanan ini dipercayai dapat meningkatkan kesuburan lelaki? Ayuh, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Hati-hati, Gaya Hidup Moden Ini Dapat Menurunkan Kualiti Sperma

Sperma Dilindungi

Vitamin E adalah salah satu daripada banyak nutrien yang terkandung dalam tauge. Lalu, apa kaitannya dengan tauge dengan kesuburan lelaki? Nah, vitamin E adalah kuncinya. Vitamin ini adalah antioksidan yang penting untuk pembiakan.

Vitamin E diperlukan untuk membentuk sperma yang sihat. Bukan hanya itu, vitamin E juga bertindak sebagai antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari radikal bebas. Jangan main-main dengan radikal bebas, kerana boleh menjadi toksik sehingga mengganggu proses pembentukan sperma.

Hati-hati, kekurangan vitamin E dalam badan juga boleh mempengaruhi kesihatan pembiakan lelaki. Selain mengganggu produksi sperma, kekurangan vitamin E juga dapat menyebabkan penurunan produksi hormon dan enzim yang berperanan dalam pengeluaran sperma.

Perkara yang mesti digarisbawahi ialah memakan tauge atau makanan yang mengandungi banyak vitamin E tidak akan mempengaruhi kesuburan lelaki jika dia mempunyai masalah dengan testis. Testis itu sendiri adalah "kilang sperma" yang mesti berada dalam keadaan sihat sekiranya anda menginginkan kesuburan yang optimum.

Di samping itu, walaupun banyak yang mengatakan bahawa tauge dapat meningkatkan kesuburan lelaki, banyak pakar juga tidak setuju. Sebabnya mudah, hubungan antara tauge dan kesuburan lelaki belum terbukti secara saintifik.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Diperiksa Lelaki Untuk Sperma

Bukan sekadar tauge

Terdapat empat perkara yang sangat menentukan kesuburan lelaki. Ingin tahu? Pengambilan makanan berkhasiat seimbang, senaman teratur, rehat yang mencukupi, dan mengelakkan faktor risiko (merokok atau pengambilan alkohol). Nah, mengenai makanan ini, selain vitamin E, terdapat sekurang-kurangnya tiga nutrien yang dapat membantu meningkatkan kesuburan lelaki

  1. Vitamin C

Selain vitamin E, vitamin C tidak kurang pentingnya untuk meningkatkan kesuburan lelaki. Vitamin C adalah antioksidan yang dapat membantu mencegah lelaki daripada cacat dan menjadikan mereka lebih aktif.

Tidak hanya itu, antioksidan dalam vitamin C juga dapat meningkatkan kualitas sperma dengan mengurangi jumlah radikal bebas, yang memicu kerusakan membran sel. Sumber antioksidan yang baik untuk tubuh adalah vitamin C, vitamin E, dan beta karoten.

  1. Asid folik

Menurut sebuah kajian, seorang lelaki yang kekurangan asupan folat, rentan terhadap gangguan pengeluaran sperma yang sihat. Pada lelaki, pengambilan asid folik harian yang disyorkan ialah 400 mikrogram.

Jadi, makanan apa yang mengandungi banyak asid folik? Anda boleh mendapatkan asid folik dari bijirin, kentang, kacang tanah, kacang soya, kacang hijau, bayam, hingga brokoli.

Baca juga: Semua Mengenai Kesuburan pada Lelaki Yang Anda Perlu Tahu

  1. Zink dan Selenium

Kekurangan zink boleh menyebabkan kualiti sperma terganggu. Sebenarnya, ia boleh menyebabkan sperma menggumpal. Kesannya boleh menjadikan lelaki tidak subur. Anda boleh mendapatkan zink dan selenium dari tiram, ayam, ikan, dan telur.

Nah, sudah tahu jenis makanan apa yang dapat membantu meningkatkan kesuburan lelaki. Bagaimana, berminat untuk mencubanya?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kesuburan lelaki? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Tunas Mentah: Manfaat dan Potensi Risiko.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Bubur Kacang Sihat, tetapi Anda Mungkin Tidak Mahu Makannya Mentah.
Masa manfaat kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Manfaat kesihatan dari tauge.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Asid Folik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found