Kenali Gejala Herpes Genital pada Lelaki yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Herpes genital adalah jangkitan kelamin yang disebabkan oleh virus herpes simplex (HSV). Hubungan seksual adalah kaedah utama penularan virus. Selepas jangkitan awal, virus ini boleh terbengkalai di dalam badan dan dapat diaktifkan semula beberapa kali dalam setahun. Herpes genital boleh menyebabkan sakit, gatal dan luka di kawasan kemaluan.

Walaupun sangat berjangkit, gejala herpes genital sering tidak menimbulkan tanda atau gejala. Oleh itu, anda mungkin dijangkiti atau disebarkan kerana gejalanya tidak dapat dilihat. Tidak hanya terdedah kepada wanita, lelaki juga boleh dijangkiti herpes genital. Jadi, untuk lebih berwaspada, anda harus mengetahui simptom herpes berikut!

Baca juga: Menyebabkan Wanita Lebih Mudah Mengalami Herpes Genital

Gejala Herpes Genital pada Lelaki

Herpes genital kurang biasa pada lelaki berbanding wanita. CDC menganggarkan bahawa sekitar 16 peratus wanita dan 8 peratus lelaki berusia 14-49 tahun dijangkiti jangkitan setiap tahun. Virus yang menyebabkan jangkitan lebih mudah ditularkan dari lelaki ke wanita semasa hubungan seksual, yang mungkin menjelaskan perbezaannya.

Sebilangan besar kes herpes tidak menyebabkan gejala, dan banyak orang mengalami keadaan tanpa menyedarinya. Orang lain mungkin mengalami gejala yang muncul di kemudian hari sekiranya virus itu diaktifkan semula. Walaupun begitu, gejala pada lelaki dan wanita sebenarnya sama. Berikut adalah tanda dan gejala herpes genital:

 • Sensasi kesemutan di kawasan kemaluan, termasuk zakar, skrotum, dubur, punggung, atau paha.
 • Benjolan merah kecil yang berubah menjadi lepuh di sekitar kawasan kemaluan.
 • Bengkak di pangkal paha, leher, atau di bawah lengan.
 • Sakit otot.
 • Demam.
 • Sakit kepala.
 • Keletihan.
 • Kesukaran membuang air kecil.

Baca juga: Bilakah herpes genital lelaki mesti diperiksa oleh doktor?

Gejala-gejala ini biasanya muncul kira-kira 4 hari selepas pendedahan. Gejala boleh berlanjutan beberapa minggu dan mungkin muncul kembali pada masa akan datang. Episod pertama biasanya lebih lama dan boleh menyerang seluruh badan, seperti demam atau sakit. Orang yang mengalami simptom pada masa akan datang biasanya mengalami lebam atau lecet merah untuk jangka masa yang lebih pendek.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas, jangan tunggu berjumpa doktor. Sebelum mendaftar masuk, jangan lupa untuk membuat temu janji ke hospital terlebih dahulu melalui aplikasi jadi lebih mudah.

Bagaimana Merawatnya?

Tidak ada penawar untuk herpes genital. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang mengalami gejala sifar atau ringan, tanpa komplikasi jangka panjang dari virus. Doktor boleh menetapkan ubat antivirus untuk seseorang yang mengalami gejala. Ubat antivirus dapat memendekkan jangka masa gejala atau mencegah kejadian di masa depan. Krim topikal juga dapat membantu menghilangkan rasa sakit.

Pada masa ini tidak ada vaksin untuk mencegah penularan virus herpes genital. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan risiko anda dijangkiti atau menyebarkan herpes genital melalui amalan seksual yang selamat, seperti:

 • Elakkan aktiviti seksual semasa mengalami gejala.
 • Gunakan kondom.
 • Hadkan bilangan pasangan seksual baru.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai rawatan untuk mengelakkan kejadian di masa depan.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah 4 Komplikasi Kerana Herpes Genital

Penting juga untuk diperhatikan bahawa menyentuh cecair dari sakit herpes, atau sakit itu sendiri dapat memindahkan herpes ke bahagian tubuh yang lain, seperti mata. Oleh itu, elakkan menyentuh luka untuk mengelakkan penyebaran herpes ke bahagian badan yang lain. Anda juga harus mencuci tangan dengan bersih sekiranya anda menyentuh luka atau cecair ini secara tidak sengaja.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Herpes genital.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang perlu diketahui mengenai herpes genital pada lelaki.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found