Ketahui Kaedah Pemotongan untuk Kecantikan Muka

, Jakarta - Kaedah sayatan untuk kecantikan adalah kaedah sayatan kulit yang dilakukan untuk menegangkan kulit wajah atau membuat lipatan untuk penampilan estetik. Kaedah pemotongan dilakukan untuk mengembalikan penampilan yang lebih muda dan segar, biasanya di dahi, pipi, atau mata.

Dalam praktiknya, kaedah sayatan untuk kecantikan juga digunakan sebagai prosedur untuk memperbaiki alis yang terkulai atau membetulkan garis wajah yang biasanya dilihat ketika seseorang meluahkan rasa marah, sedih atau lelah. Selain kelihatan lebih muda, kaedah pemotongan juga digunakan untuk memperbaiki bahagian badan yang cacat, seperti parut atau parut pembedahan.

Insisi Kelopak Mata

Kaedah sayatan kosmetik yang paling popular adalah sayatan kelopak mata. Biasanya ini dilakukan oleh orang yang tidak mempunyai kelopak mata. Membuat sayatan pada kelopak mata dapat membentuk lipatan, sehingga mata terlihat lebih besar, berseri, dan tidak mengantuk. Teknik sayatan kelopak mata ini bermula dari sayatan penuh, sayatan separa dan tanpa sayatan.

Sayatan kelopak mata dapat dibuat dengan memasukkan tisu lemak ke dalam mata, sehingga lipatan kelopak mata lebih terbentuk. Menggunakan kaedah sayatan juga menjadikan lipatan mata terbentuk lebih simetri daripada kaedah bukan sayatan. Kaedah tanpa sayatan masih menjadi pilihan kerana masa pemulihannya yang cepat dan prosedur yang lebih mudah.

Sayatan di Garis Rambut

Seiring dengan usia, perubahan muncul bukan hanya pada wajah tetapi juga pada garis rambut, iaitu garis rambut yang semakin meningkat. Potongan pada garis rambut dapat menurunkan garis rambut beberapa sentimeter, sehingga dahi kelihatan kurang menonjol. Penjelasan yang mudah adalah bahawa sayatan dibuat di dalam kulit kepala dan kemudian kulit kepala dipindahkan, sehingga turun untuk menutupi bahagian dahi yang tentunya dibuat sebanding mungkin. Ukuran dahi yang ideal dan estetik adalah sepertiga wajah.

Sayatan di Pipi

Untuk penjelasan estetik, sayatan di pipi dilakukan. Sebagai contoh, untuk membuat pipi kelihatan lebih kenyang, implan tambahan diberikan atau juga penarikan otot muka atau kulit agar kelihatan lebih muda dan lebih kencang.

Sebenarnya, apa sahaja kaedah pemotongan untuk kecantikan wajah yang ingin anda lakukan, ada baiknya anda berjumpa doktor terlebih dahulu atau menggali maklumat yang lebih mendalam. Masih ada pilihan untuk kecantikan wajah semula jadi, seperti senaman dan penggunaan topeng.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kaedah sayatan untuk kecantikan atau pertanyaan lain mengenai kesihatan dan kecantikan semula jadi, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found