6 Tumbuhan Herba Diklaim Menurunkan Hipertensi

, Jakarta - Hipertensi biasanya dirawat dengan mengambil ubat tertentu. Mengambil ubat biasanya dilakukan untuk membantu menurunkan tekanan darah yang melonjak dan boleh membahayakan. Tahukah anda, selain ubat perubatan, darah tinggi, atau tekanan darah tinggi, juga dapat dirawat dengan tanaman herba.

Terdapat sebilangan besar tumbuhan yang dikatakan dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Apabila tekanan darah meningkat, penting untuk segera mendapatkan pertolongan cemas untuk membantu menurunkan atau menstabilkan tekanan darah. Seseorang dikatakan mempunyai keadaan ini jika keputusan pemeriksaan tekanan darahnya menunjukkan bilangan 130/80 mmHg atau lebih.

Baca juga: Tekanan Darah Tinggi Bahaya Kesihatan, Inilah BuktiTumbuhan yang Dapat Membantu Menurunkan Tekanan Darah

Hipertensi tidak boleh dipandang ringan, kerana keadaan ini boleh menyebabkan jantung terpaksa mengepam darah lebih keras ke seluruh badan. Selain itu, peningkatan jumlah atau jumlah darah dalam saluran darah akan menyebabkan organ-organ ini bekerja lebih keras, sehingga memicu tekanan pada pembuluh darah meningkat dan memberi kesan terhadap peningkatan tekanan darah. Semakin lama, keadaan ini akan membebankan hati dan organ penting lain.

Tekanan darah tinggi yang dibiarkan lama dan tidak dirawat dengan baik boleh mencetuskan keadaan yang lebih teruk, seperti penyakit jantung atau strok. Tetapi jangan risau, anda boleh mencuba menurunkan tekanan darah dengan beberapa jenis tanaman atau ramuan. Sudah tentu, ini disertai dengan pengambilan ubat mengikut arahan doktor. Tumbuhan apa yang boleh dicuba untuk merawat hipertensi?

1. Daun Selasih

Salah satu tanaman yang dapat digunakan untuk menurunkan tekanan darah adalah daun selasih atau selasih. Basilicum Ocimum ). Daun kemangi mengandungi eugenol yang dikatakan dapat menurunkan tekanan darah. Selain itu, kandungan sebatian dalam daun selasih juga dikatakan dapat membantu melonggarkan saluran darah, sehingga tekanan darah dapat menurun atau kembali normal.

2. saderi

Selain daun selasih, anda juga dapat menggunakan saderi untuk menurunkan tekanan darah. Terdapat kajian pada haiwan eksperimen (tikus) yang mendapati bahawa ekstrak saderi dapat membantu menurunkan tekanan darah. Selain itu, makan saderi juga dikatakan dapat membantu menjaga saluran darah yang sihat.

Baca juga: 8 Makanan Ini Yang Mengurangkan Hipertensi

3. Bawang putih

Orang yang menghidap darah tinggi juga disarankan untuk mengambil bawang putih. Kerana, tanaman jenis ini dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi dan menjaga saluran darah yang sihat. Mengonsumsi bawang putih dikatakan dapat menurunkan tekanan darah sistolik dan diastolik.

4. kayu manis

Tekanan darah melonjak? Cuba makan kayu manis. Kayu manis dikatakan dapat membantu mengekalkan jantung yang sihat, termasuk tekanan darah. Hingga kini tidak diketahui apa kaitan antara kayu manis dan darah tinggi, tetapi memakan makanan ini dikatakan dapat membantu melonggarkan saluran darah dan menurunkan tekanan darah.

5. Halia

Orang yang menghidap hipertensi juga dapat menurunkan tekanan darah dengan memakan halia. Tumbuhan ini telah lama digunakan untuk membantu menjaga kesihatan jantung, termasuk kadar kolesterol dan tekanan darah.

6. buah pelaga

Cardamom juga baik untuk penghidap darah tinggi. Terdapat kajian yang mengatakan bahawa pengambilan buah pelaga secara berkala dapat membantu menurunkan tekanan darah.

Baca juga: Hipertensi Sekunder dan Hipertensi Utama, Apa Perbezaannya?

Ketahui lebih lanjut mengenai hipertensi dan jenis tumbuhan yang boleh digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Herba Yang Boleh Membantu Menurunkan Tekanan Darah Tinggi.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi).
Klinik Mayo. Diakses 2020. Hipertensi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found