5 Komorbiditi yang Perlu Diperhatikan semasa Pandemik

"Penyebaran COVID-19 berlaku tanpa pandang bulu. Sesiapa sahaja boleh mengalaminya, bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa, hingga orang tua. Malangnya, mereka yang mempunyai penyakit kongenital atau komorbid berisiko lebih tinggi. "

Jakarta - Jumlah penghantaran COVID-19 meningkat dari hari ke hari. Sesiapa sahaja boleh menangkap penyakit yang berlaku kerana jangkitan virus korona ini. Bayi, kanak-kanak, remaja, orang dewasa, malah orang tua. Banyak nyawa telah hilang sejak Indonesia juga mengalami wabak tersebut.

Walau bagaimanapun, didapati bahawa orang dengan komorbiditi atau mempunyai penyakit kongenital berisiko lebih besar ketika COVID-19 menyerang. Gejala yang dialami juga akan terasa lebih teruk jika dibandingkan dengan orang yang dijangkiti COVID-19 tanpa komorbiditi.

Penyakit Comorbid yang Menyakitkan COVID-19

Penyakit komorbid atau komorbid itu sendiri adalah masalah kesihatan lain yang dialami seseorang sebelum tubuhnya dijangkiti virus korona. Penyakit ini akan menjadikan COVID-19 yang dialami oleh penghidapnya lebih teruk kerana sistem imun yang lemah. Terutama jika tidak dikendalikan.

Baca juga: Kenali Protokol Kesihatan 5M untuk Mencegah COVID-19

Lalu, apakah jenis-jenis penyakit bersama yang boleh menjadikan COVID-19 lebih teruk dan anda perlu sedar? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Hipertensi

Berhati-hati, hipertensi disyaki komorbid yang serius. Kerana tekanan darah yang mengalir ke seluruh bahagian tubuh dapat merosakkan organ dengan cepat. Terutama jika disusuli dengan penyakit COVID-19. Keadaan ini sangat mudah terjadi pada sesiapa sahaja, tetapi lebih berisiko bagi orang tua.

  • Diabetes

Sebagai tambahan kepada hipertensi, diabetes adalah gangguan kesihatan bersamaan yang perlu diperhatikan. Diabetes dicirikan oleh kadar gula darah yang sangat tinggi. Tanpa rawatan, penyakit ini akan menyebabkan kerosakan pada saluran darah, jantung, ginjal, dan juga mata.

Malangnya, jangkitan virus korona dapat membuat kerosakan organ pada penderita diabetes lebih cepat. Jadi, seboleh-bolehnya anda selalu mengawal kadar gula darah di dalam badan. Caranya, tentu saja, adalah membiasakan diri dengan diet dan gaya hidup yang sihat.

Baca juga: Rahsia 3 Negara Ini Tanpa Topeng di Tengah Varian Delta

  • Masalah Paru-paru

COVID-19 juga boleh menjadi lebih teruk jika penghidapnya mempunyai komorbiditi yang berkaitan dengan saluran pernafasan. Ini termasuk COPD, tuberkulosis, dan asma. Malangnya, COVID-19 juga akan merosakkan paru-paru. Akibatnya, tubuh tidak akan mendapat cukup oksigen yang mengakibatkan kerosakan organ.

  • Penyakit jantung

Waspada jika anda mempunyai sejarah perubatan yang berkaitan dengan jantung atau masalah kardiovaskular yang lain. Bukan tanpa sebab, penyakit ini juga menjadi komorbid yang kemudiannya dapat menjadikan COVID-19 lebih teruk.

Kekebalan yang lemah kerana penyakit ini boleh menyebabkan keradangan dan kerosakan yang lebih teruk. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius dan berbahaya.

Baca juga: Kesan Negatif Covid-19 terhadap Kanak-kanak dengan Komorbiditi

  • DHF

Musim peralihan berkait rapat dengan penyakit, salah satu yang perlu diperhatikan adalah DHF. Masalah kesihatan ini yang sering terjadi pada kanak-kanak sebenarnya telah menyebabkan COVID-19 lebih mematikan.

Oleh itu, ibu bapa perlu menyedari gejala DHF pada anak-anak. Sebabnya, COVID-19 dan DHF dianggap mempunyai simptom yang serupa. Oleh itu, pastikan ibu segera pergi ke doktor atau hospital terdekat jika dia melihat bayinya menunjukkan gejala perubatan yang tidak biasa.

Tidak perlu panik, ibu sekarang lebih mudah bertanya dengan doktor atau membuat janji untuk rawatan di hospital terdekat menggunakan aplikasi tersebut . Cukup muat turunpermohonan di telefon ibu untuk dapat menggunakannya.

Rujukan:
CNN Indonesia. Diakses pada tahun 2021. 5 Penyakit Bersamaan yang Menyebabkan Kematian Pesakit Covid-19
Kesihatan adalah negara saya Kementerian Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Komorbiditi adalah Penyebab Kematian Kebanyakan Pesakit COVID-19

Recent Posts