Ini adalah Ujian untuk Mendiagnosis Gangguan Mental

, Jakarta - Penyakit mental, juga dikenal sebagai gangguan jiwa, merujuk kepada pelbagai keadaan kesihatan mental. Gangguan ini boleh mempengaruhi mood, pemikiran, dan tingkah laku seseorang. Terdapat banyak jenis penyakit mental, dari kemurungan, gangguan kecemasan, skizofrenia, gangguan makan, hingga tingkah laku ketagihan.

Perlu difahami bahawa gangguan kesihatan mental sama berbahayanya dengan penyakit fizikal. Ia boleh membuat penderitaan sengsara dan boleh menyebabkan masalah dalam kehidupan seharian. Bukan perkara biasa bagi orang yang menderita penyakit mental merasa sukar untuk tinggal di sekolah, bekerja, atau menjaga hubungan. Oleh itu, apabila gejala gangguan mental muncul, penting untuk membuat diagnosis segera.

Baca juga: 5 Jenis Gangguan Mood Yang Perlu Anda Ketahui

Bagaimana Mendiagnosis Gangguan Mental?

Mendiagnosis gangguan kesihatan mental bukanlah proses yang singkat. Semasa temu janji pertama, doktor mungkin melakukan pemeriksaan fizikal untuk mencari tanda-tanda masalah fizikal yang mungkin menyumbang kepada gejala.

Sebilangan doktor mungkin meminta penghidapnya melakukan serangkaian ujian makmal untuk memeriksa kemungkinan penyebab atau penyebab yang kurang jelas. Ini mungkin termasuk, misalnya, ujian fungsi tiroid atau ujian alkohol dan ubat.

Doktor juga boleh meminta penghidap untuk mengisi soal selidik kesihatan mental. Ini dilakukan untuk menjalani penilaian psikologi. Seseorang mungkin tidak mempunyai diagnosis selepas pertemuan pertama.

Doktor anda juga boleh merujuk anda kepada profesional kesihatan mental. Kerana kesihatan mental boleh menjadi kompleks dan gejala dapat berbeza dari orang ke orang. Mungkin diperlukan beberapa temu janji untuk mendapatkan diagnosis penuh.

Anda juga boleh bertanya terlebih dahulu mengenai langkah diagnostik yang boleh diambil untuk mengesan penyakit mental kepada psikologi atau psikiatri di . Doktor akan menerangkan semua maklumat yang anda perlukan mengenai perkara ini.

Baca juga: 3 Makanan untuk Kesihatan Mental yang Lebih Baik

Gejala Kesihatan Mental

Perlu diingat bahawa setiap jenis penyakit mental menyebabkan simptomnya sendiri, sehingga setiap orang boleh berbeza. Walau bagaimanapun, banyak mempunyai beberapa ciri umum. Tanda-tanda umum beberapa penyakit mental mungkin termasuk:

 • Tidak cukup makan atau makan berlebihan.
 • Mengalami insomnia atau terlalu banyak tidur.
 • Menjauhkan diri daripada orang lain dan aktiviti kegemaran.
 • Rasa letih walaupun dengan tidur yang cukup.
 • Rasa kebas atau kurang empati.
 • Mengalami sakit badan atau sakit yang tidak dapat dijelaskan.
 • Rasa putus asa, tidak berdaya atau hilang.
 • Merokok, minum, atau menggunakan ubat haram lebih daripada sebelumnya.
 • Rasa keliru, pelupa, mudah marah, marah, cemas, sedih, atau takut.
 • Sentiasa bertengkar atau berdebat dengan rakan dan keluarga.
 • Mengalami perubahan mood yang melampau yang menyebabkan masalah hubungan.
 • Mempunyai kilas balik atau pemikiran berterusan yang tidak dapat diungkapkan.
 • Mendengar suara di kepala yang tidak dapat dihentikan.
 • Mempunyai pemikiran untuk menyakiti diri sendiri atau orang lain.
 • Tidak dapat melakukan aktiviti dan tugas harian.

Tekanan dan tempoh tekanan emosi boleh menyebabkan episod gejala. Ini mungkin menyukarkan penderita untuk mengekalkan tingkah laku dan aktiviti yang normal. Tempoh ini kadang-kadang disebut gangguan saraf atau mental. Oleh itu, jika anda mendapati diri anda atau orang terdekat anda mengalami gejala seperti yang disebutkan di atas, segera bawa mereka berjumpa dengan psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Baca juga:Jangan Abaikan Tekanan, Inilah Cara Mengatasinya

Pemulihan Kesihatan Mental

Sebilangan besar orang yang mempunyai masalah kesihatan mental boleh dan akan mendapatkan rawatan yang berkesan. Ini bermaksud seseorang boleh menjadi lebih baik. Walau bagaimanapun, beberapa masalah kesihatan mental adalah kronik dan berterusan, tetapi masalah ini dapat diatasi dengan rawatan dan campur tangan yang betul.

Pemulihan dari gangguan atau masalah kesihatan mental memerlukan perhatian berterusan terhadap kesihatan mental dan keseluruhan, serta kepatuhan terhadap teknik terapi tingkah laku yang dipelajari dari ahli terapi. Dalam beberapa kes, rawatan seperti ubat mungkin diperlukan secara berterusan; yang lain mungkin dapat berhenti menggunakannya pada satu ketika.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Mental.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Mental.
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Mental.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found