Ini 5 Fungsi Tulang Kering untuk Badan

Jakarta - Tahukah anda bahawa tubuh terdiri dari struktur rangka dan otot? Kerangka terdiri daripada tulang dan sendi yang mempunyai pelbagai fungsi untuk tubuh dan kesihatan. Salah satu fungsinya adalah sebagai pelindung organ manusia, tempat untuk melekatkan otot, dan tisu lain di dalam badan.

Terdapat pelbagai jenis tulang di dalam badan, salah satunya perlu diketahui dan mempunyai fungsi yang cukup penting adalah tulang kering. Tulang kering, yang dikenali sebagai tibia, adalah salah satu tulang kedua terbesar di kaki. Berikut adalah fungsi tulang shin dalam badan, iaitu:

Baca juga: Pelbagai Keadaan Yang Mempengaruhi Fungsi tulang shin

1. Sendi Lutut dan Pergelangan Kaki

Fungsi utama tulang shin adalah menghubungkan lutut dan pergelangan kaki. Kehadiran tulang kering akan membantu pergerakan pergelangan kaki menjadi lebih baik dan optimum.

2. Sokongan Otot Kaki

Tidak hanya menghubungkan lutut dan pergelangan kaki, tulang shin mempunyai fungsi untuk menyokong otot di kawasan kaki. Otot yang disokong dengan baik dapat menjadikan pergerakan kawasan kaki lebih optimum.

3. Sokongan Berat

Cengkaman yang sihat dapat menjadikan kaki anda lebih kuat. Dengan cara itu, kaki menjadi lebih kuat untuk menyokong berat badan yang mereka miliki.

Baca juga: Bukan hanya wang, simpanan tulang juga penting

4. Mengekalkan Keseimbangan Badan

Pelbagai aktiviti yang dilakukan dipengaruhi oleh keadaan tulang kering. Keadaan tulang kering yang sihat dan optimum menjadikan tubuh tetap seimbang ketika melakukan aktiviti seperti berjalan, berlari dan melompat sehingga anda tidak mudah jatuh.

5. Pengaktif Pergelangan Kaki

Pergelangan kaki yang boleh bergerak bebas dipengaruhi oleh keadaan tulang kering. Coklat yang sihat dan optimum membolehkan anda bergerak dengan lebih bebas.

Sekiranya terdapat masalah dengan fungsi tulang kering anda, tanyakan kepada doktor melalui aplikasi tersebut mengenai cara mengatasinya. Sekiranya doktor memberikan preskripsi, anda boleh membeli ubat melalui aplikasi .

Elakkan keadaan ini supaya fungsi shin tidak terganggu

Anda harus berhati-hati ketika melakukan aktiviti kerana ada aktiviti yang meningkatkan risiko masalah kesihatan pada tulang kering akibat kecederaan atau aktiviti yang cukup berat. Ketahui beberapa keadaan yang mengganggu fungsi tulang shin, iaitu:

  • Kecederaan Tulang Kering

Mengalami kecederaan pada tulang shin menyebabkan fungsi shin menurun. Secara amnya, keadaan ini berlaku kerana peningkatan aktiviti yang menjadikan otot, sendi, dan tisu tulang bekerja terlalu keras.

  • Tulang Kering

Keadaan ini berlaku apabila tulang shin dipukul cukup kuat. Sentiasa berhati-hati semasa melakukan aktiviti agar tulang kering dilindungi dari hentaman.

  • Osteoporosis

Osteoporosis adalah keadaan apabila tulang menjadi rapuh kerana kekurangan kalsium. Tulang shin dapat mengembangkan osteoporosis sehingga lebih mudah patah.

Baca juga: Pertolongan Cemas yang Sesuai Ketika Cedera pada tulang shin

Menjaga kesihatan tulang sama pentingnya dengan menjaga kesihatan tulang secara keseluruhan. Terdapat beberapa petua yang boleh dilakukan untuk mencegah peningkatan risiko gangguan fungsi tulang kering, seperti selalu berhati-hati ketika melakukan sukan. Jangan lupa untuk selalu melakukan regangan dan pemanasan sebelum bersenam.

Sekiranya anda ingin berlari, lebih baik berlari di permukaan rata untuk mengurangkan risiko kecederaan pada tulang kering. Tidak ada salahnya berhati-hati ketika berjalan di permukaan yang tidak rata. Jangan lupa memilih kasut yang selesa untuk mengurangkan risiko kecederaan pada tulang kering.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Patah Tibia
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada 2019. Anatomi Tibia

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found