Minum Susu Kedelai Secara Berkala, Inilah Kebaikan untuk Kesihatan

, Jakarta - Susu kedelai sering menjadi pilihan alternatif bagi seseorang yang tidak toleran terhadap laktosa terhadap susu lembu. Orang yang beralih kepada vegetarian juga memilih susu kedelai sebagai makanan tambahan. Walaupun berasal dari biji-bijian, kandungan susu kedelai juga tidak kurang hebatnya dengan susu lembu, anda tahu!

Bukan hanya itu, susu kedelai dikelaskan sebagai mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada susu jenis lain. Sekiranya anda berminat untuk minum susu kedelai secara berkala, berikut adalah pelbagai faedah kesihatan yang anda dapat:

Baca juga: Intoleransi Laktosa pada Bayi, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu?

1. Menurunkan Kolesterol

Kandungan isoflavon dalam susu kedelai dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah, terutama kolesterol LDL (buruk). Dalam penyelidikan yang telah diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Nasional, Para penyelidik mendapati bahawa produk soya dapat mengurangkan kolesterol LDL (buruk) dan kolesterol total sambil meningkatkan kolesterol HDL (baik). Peningkatan ini lebih besar pada orang dengan kadar kolesterol tinggi.

2. Mengurangkan Gejala Menopaus

Melancarkan dari garis kesihatan, Isoflavon yang terkandung dalam susu kedelai adalah fitoestrogen. Maksudnya, sebatian ini sangat mirip dengan hormon estrogen di dalam badan. Penurunan kadar estrogen semasa menopaus boleh menyebabkan pelbagai gejala, salah satunya adalah: kilat panas . Kerana isoflavon dalam soya bertindak sebagai estrogen semula jadi, pengambilan susu soya dapat membantu mengurangkan gejala menopaus ini.

Penyelidikan yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Negara , suplemen isoflavon soya dapat meningkatkan kadar estradiol (estrogen) pada wanita pascamenopause sebanyak 14%. Dalam kajian lain, wanita yang menggunakan purata isoflavon soya 54 mg sehari selama 12 minggu mengalami 20.6% lebih sedikit kilat panas.

Baca juga: 7 jenis susu yang perlu anda ketahui dan kebaikannya

3. Mencegah Kehilangan Tulang

Kandungan kalsium dalam susu lembu sering diramal berkesan dalam mencegah osteoporosis atau kehilangan tulang. Walaupun terbuat dari biji-bijian, ternyata susu kedelai juga mempunyai manfaat ini, anda tahu. Susu kedelai dianggap dapat mencegah risiko osteoporosis pada wanita pascamenopause. Seperti diketahui, wanita yang mencapai usia menopaus sangat mudah terkena osteoporosis. Nah, kandungan isoflavon dalam kacang soya berfungsi untuk mencegah keadaan ini.

4. Mencegah Kanser

Isoflavon dalam susu kedelai juga dipercayai dapat mencegah timbulnya barah, terutamanya risiko barah prostat yang cenderung dialami oleh lelaki. Selain itu, barah payudara yang dipicu oleh peningkatan kadar estrogen juga dapat dicegah dengan mengonsumsi susu kedelai secara berkala.

5. Pencernaan yang lancar

Susu kedelai mengandungi banyak protein, lemak, dan karbohidrat yang baik untuk kesihatan pencernaan. Sekali lagi, isoflavon yang terdapat dalam susu kedelai juga berfungsi untuk meningkatkan penyerapan usus, sehingga pencernaan menjadi lebih lancar.

Baca juga: Susu Lembu atau Soya Terbaik untuk Orang Dewasa?

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah soya, anda boleh mengemukakan soalan yang lebih mendalam dengan pakar pemakanan melalui . Melalui aplikasi ini, anda boleh menghubungi pakar pemakanan kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. 4 Manfaat Pepejal Susu Kedelai - dan 2 Kekurangan yang perlu dipertimbangkan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Soya Baik atau Buruk untuk Kesihatan Anda?.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Semua Mengenai Susu Kedelai: Pemakanan, Faedah, Risiko, dan Bagaimana Ia Berbanding Dengan Susu Lain.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found