Berenang Semasa Menstruasi Harus Dielakkan?

Jakarta - Berenang semasa haid, baik atau tidak? Sebilangan orang mengatakan bahawa ketika anda sedang haid, jangan berenang. Katanya, kemudian darah akan merembes ketika berenang. Tetapi, adakah ia benar-benar seperti itu? Lihat penjelasan berikut, ayuh!

Sebilangan wanita bimbang ketika berenang darah akan keluar. Sebenarnya, ketika anda berenang, tekanan air di kolam lebih tinggi daripada di vagina, sehingga akan mencegah darah keluar dan bocor. Namun, jika haid berat, kemungkinan darah keluar ketika berenang masih ada kerana tekanan dari dalam begitu kuat.

Jadi, Bolehkah Berenang Semasa Menstruasi?

Berenang semasa haid adalah baik. Tetapi yang perlu anda ketahui ialah, tempoh haid menjadikan bilangan bakteria jahat di kawasan wanita meningkat, kerana keasidan pH yang tinggi. Dalam keadaan ini, terdapat kemungkinan pencemaran bakteria yang boleh menjangkiti kawasan luaran dan dalaman organ pembiakan wanita. Jadi sebenarnya, berenang semasa haid tidak digalakkan.

Namun, jika anda masih ingin berenang dalam tempoh anda, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan sehingga anda dapat berenang dengan selesa. Lihat beberapa petua di bawah!

1. Gunakan tampon sebelum berenang

Berenang memang boleh menghalang aliran darah haid. Tetapi, supaya anda dapat berenang dengan selesa, anda boleh menggunakan tampon semasa berenang. Sekiranya pembalut diletakkan di permukaan seluar untuk mengumpulkan darah yang keluar, tampon sebenarnya dimasukkan ke dalam bukaan faraj untuk menyekat vagina dan menyerap darah haid sehingga tidak bocor. Bagaimana dengan menggunakan pembalut semasa berenang? Tidak boleh berenang dengan bantalan, kerana bantalan akan menyerap air kolam, menyebabkan bantalan mengembang dan menjadi lembap. Hanya selepas berenang anda boleh menggunakan tuala wanita tanpa perlu menggunakan tampon.

2. Bawa Lebih Banyak Tampon

Sama seperti menggunakan tuala wanita, anda perlu menukar tampon anda setiap tiga hingga empat jam, terutamanya jika aliran haid anda berat. Jadi, jangan lupa membawa bekalan tampon tambahan ketika anda berenang, okey?

3. Pakai Pakaian Berwarna Gelap

Kebocoran darah haid memang dapat dielakkan dengan menggunakan tampon dengan betul. Namun, jika anda masih bimbang darah haid anda bocor, anda boleh menggunakan pakaian renang berwarna gelap, seperti hitam, biru tua, atau ungu tua.

4. Perhatikan makanan yang anda makan

Sebilangan orang akan mengalami kekejangan perut semasa haid. Oleh itu, untuk mengelakkan kekejangan semasa haid, perhatikan makanan yang anda makan. Elakkan memakan makanan goreng, makanan masin, kafein, dan makanan tidak sihat lain sebelum anda berenang. Sekiranya anda mengalami kekejangan atau sakit di perut, anda boleh mengambil ubat penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan yang anda rasakan sehingga anda dapat berenang dengan selesa.

Sekiranya anda mempunyai aduan dengan kitaran haid anda, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk bertanya bila-bila masa dan di mana sahaja.

Atau, jika anda ingin tahu mengenai tahap kolesterol, kadar gula dalam darah, dan lain-lain, anda boleh memeriksa aplikasi tersebut . Ia mudah! Anda hanya memilih Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Anda tinggal sahaja pesanan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found