Dicukur atau Dipetik, Mana Yang Lebih Baik untuk Rambut Ketiak?

, Jakarta - Tidak seperti lelaki, kebanyakan wanita tidak menyukai kehadiran rambut ketiak. Bagi wanita, rambut ketiak boleh mengganggu penampilan mereka. Lebih-lebih lagi, banyak jenis pakaian wanita yang menunjukkan kawasan ketiak, seperti atasan atau gaun. Jadi, kawasan itu harus bersih seperti kawasan kulit yang lain dan tidak berbulu.

Walau bagaimanapun, menjaga kawasan ketiak boleh menjadi pekerjaan yang sukar. Sekiranya anda salah melakukannya, kulit ketiak boleh berubah menjadi hitam atau bulu ketiak boleh tumbuh ke dalam. Jadi, apakah kaedah terbaik untuk menghilangkan rambut ketiak? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Cukur Rambut Ketiak Jarang, Adakah Terdapat Manfaat?

Dicukur atau Dipetik? Kedua-duanya Mempunyai Risiko

Bagi kebanyakan orang, terutama wanita, mencukur membolehkan mereka menghilangkan rambut di kawasan ketiak dengan cara yang paling selesa dan selamat. Ini kerana proses mencukur boleh dilakukan secara bersendirian dan dapat dilakukan dengan mudah di bilik mandi. Alat cukur juga boleh digunakan di kawasan bikini.

Walau bagaimanapun, kaedah ini boleh menyebabkan rambut tumbuh ke dalam dan kerengsaan setelah bercukur. Walaupun kaedah ini agak menyakitkan, anda tetap harus menggunakan krim pencukur yang tepat untuk mengurangkan risiko luka atau kerengsaan.

Mencukur juga merupakan cara yang murah untuk menghilangkan rambut di kawasan ketiak kerana pisau cukur dapat digunakan kembali. Namun, mencukur dengan pisau cukur hanya akan menghilangkan rambut yang tidak diingini pada tahap kulit sehingga ia akan tumbuh semula setelah beberapa hari.

Semasa mencabut atau juga dikenali sebagai kaedah mengepal , adalah proses menghilangkan rambut ketiak yang tidak diingini hingga ke akar. Ini bererti rambut ketiak akan tumbuh lebih perlahan.

Walau bagaimanapun, proses ini boleh menyakitkan bagi kebanyakan orang. Untuk mengelakkan kerengsaan folikel rambut, disarankan agar anda menarik rambut ke arah pertumbuhannya. Sebelum membuang, anda harus membersihkan pinset yang anda gunakan untuk meminimumkan sentuhan kotoran dan bakteria.

Baca juga: Bolehkah Mencukur Rambut Ketiak Menghilangkan Bau Badan?

Keluarkan Rambut Ketiak secara Kekal

Sekiranya anda mempunyai dana yang lebih besar, anda harus memilih kaedah menghilangkan bulu ketiak yang menghasilkan hasil yang kekal. Terdapat dua jenis kaedah yang boleh anda lakukan, termasuk:

  • Elektrolisis

Kaedah ini telah diluluskan oleh Persatuan Makanan dan Dadah di Amerika Syarikat dan terbukti selamat untuk menghilangkan semua bulu ketiak secara kekal. Ini kerana kaedah elektrolisis akan memusnahkan akar rambut melalui penggunaan arus elektrik. Akibatnya, rambut mungkin tidak tumbuh semula.

Kaedah ini paling sesuai untuk mereka yang mempunyai rambut tebal atau kasar. Malangnya, rawatan ini sangat memakan masa kerana mensasarkan setiap helai secara individu. Anda juga perlu melalui beberapa sesi untuk menyelesaikan proses yang kemudian menjadikannya sangat mahal. Di samping itu, prosesnya boleh menyakitkan.

  • Pembuangan Rambut Laser

Kaedah penyingkiran rambut ketiak ini menggunakan laser khas untuk meringankan rambut di ketiak, yang menjadikannya lebih halus dan kurang jelas. Ia sangat sesuai untuk orang yang berambut gelap dan berkulit cerah kerana laser dapat dengan mudah mengesan perbezaan pigmen yang berbeza.

Kaedah ini dapat mengurangkan rambut ketiak dengan berkesan tanpa rasa sakit. Walau bagaimanapun, kaedah ini sangat mahal kerana memerlukan sekitar 6 hingga 12 sesi sebelum hasil yang optimum dapat dicapai. Anda juga perlu hidup cantikkan rutin setiap tahun untuk memastikan rambut ketiak tidak tumbuh lebih cepat.

Baca juga: Lakukan rawatan badan ini sebelum tidur

Itulah ulasan mengenai cara menghilangkan bulu ketiak yang boleh anda lakukan. Semuanya kembali ke pilihan anda sendiri kerana semuanya mempunyai kelebihan dan risiko. Yang paling penting, jangan lupa untuk sentiasa membersihkan dan merawat kawasan ketiak dengan kerap.

Kini anda juga boleh mendapatkan produk penjagaan kulit di , kamu tahu. Anda boleh menggunakan ciri beli ubat untuk mendapatkan produk yang anda perlukan. Pesanan anda akan sampai dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal, bukan? Apa tunggu lagi, cepatlah muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kesibukan. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya Anda Memetik Rambut Ketiak Anda?
Kedai Organico. Diakses pada tahun 2020. 5 Cara Meningkatkan Rutin Penjagaan Ketiak Anda.
Kulit MD. Diakses pada tahun 2020. 7 Jenis Kaedah Pembuangan Rambut Ketiak Untuk Membantu Anda Mencapai Kulit Tanpa Cacat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found