Cara Mengatasi Jantung Berdebar Kerana Kafein

, Jakarta - Bagi anda penggemar kopi yang selalu minum kopi hampir setiap hari, sudah tentu anda mengalami hari-hari ketika anda minum terlalu banyak kopi. Minum terlalu banyak minuman berkafein boleh membuat anda gelisah dan jantung anda berdegup kencang.

Kafein dalam kopi dapat merangsang sistem saraf pusat yang akan membuat anda merasa segar. Namun, jika anda terlalu banyak mengkonsumsi, kafein benar-benar membuat jantung anda berdegup kencang, membuat anda merasa gelisah dan waspada secara berlebihan. Kandungan kafein juga dapat memicu pembebasan hormon adrenalin yang akan meningkatkan kadar denyutan jantung.

Menurut pakar pemakanan Priya Kathpal yang dipetik dari Laman Kesihatan , memberikan jumlah kafein harian yang disyorkan sebanyak 400 miligram atau sekitar empat cawan kopi. Setiap orang mempunyai jumlah toleransi kafein yang berbeza, tetapi kebanyakan orang akan mula merasa tidak enak setelah minum lebih dari empat cawan kopi sehari.

Bagaimana Kafein Berfungsi

Akan ada reaksi berantai untuk merangsang otak, jantung, dan paru-paru ketika anda mengonsumsi kafein. Kali pertama kafein menyekat pemecahan utusan kimia yang dipanggil fosfodiesterase , atau PDE, menurut "Scientific American." Kerana PDE memecah utusan kedua yang disebut siklik adenosin monophosphate, atau cAMP, ia meningkatkan jumlah cAMP yang terdapat di dalam badan anda.

Hasilnya adalah rangsangan neurotransmitter sebagai norepinefrin dan epinefrin, juga dikenali sebagai adrenalin. Norepinephrine mensasarkan jantung anda secara khusus, menjadikan degupan jantung anda lebih kuat dan cepat. Akibatnya, kemungkinan jantung akan terasa seperti berdegup kencang.

Mengatasi Jantung Berdebar Kerana Kafein

Jadi, apa yang perlu dilakukan jika jantung anda berdegup kafein kerana terlalu banyak? Anda tidak boleh minum kopi terlalu banyak sehingga jantung anda berdegup kencang. Walau bagaimanapun, jika anda sudah mempunyai, inilah yang boleh anda lakukan:

1. Minum Banyak Air

Pastikan anda minum banyak air ketika jantung anda berdegup kafein. Jangan biarkan badan mengalami dehidrasi untuk mengurangkan beberapa sindrom yang disebabkan oleh berlebihan kafein. Ini dapat membantu tubuh mengeluarkan kafein berlebihan.

2. Penggunaan Makanan yang Mengandungi Magnesium

Kafein akan mengurangkan kadar kalium dan magnesium dalam badan yang akan menyebabkan jantung berdegup kencang dan badan gemetar, dan menyebabkan kegelisahan. Makan makanan yang mengandungi kalium dan magnesium seperti pisang dan sayur-sayuran berdaun dapat melegakan degupan jantung yang cepat.

3. Senaman ringan

Senaman ringan juga berkesan untuk menghilangkan degupan jantung yang disebabkan oleh kafein. Selepas bersenam, anda akan berasa lebih sihat.

Terlalu Banyak Kafein Jika ...

Sekiranya kafein mempunyai kecenderungan untuk membuat jantung anda berdegup, kemungkinan anda mengambil terlalu banyak. Sebagai contoh, pengambilan antara 500 dan 600 miligram kafein sehari dikaitkan dengan peningkatan risiko berdebar-debar, mudah marah, sakit perut, dan kegelisahan.

Jumlah ini dianggarkan setara dengan lima hingga lapan cawan kopi yang diseduh setiap hari. Untuk mengurangkan kemungkinan kesan sampingan ini, anda harus minum kopi secara sederhana, iaitu sekitar 200 hingga 300 miligram kafein sehari. Ini kira-kira setara dengan dua hingga empat cawan kopi yang diseduh setiap hari.

Sekiranya anda mempunyai kesan kafein lain seperti sakit dada, kesukaran bernafas, kekeliruan, muntah, atau degupan jantung yang tidak teratur, anda harus mendapatkan rawatan perubatan. Anda boleh menghubungi doktor di untuk mendapatkan nasihat terbaik. Melalui aplikasi tersebut , anda boleh membincangkan mengenai penyakit yang anda alami Berbual atau Panggilan Suara / Panggilan Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun di Google Play atau App Store!

Baca juga:

  • 7 Khasiat Kafein untuk Kesihatan
  • Jangan cuai, ini bahaya minum kopi terlalu banyak
  • Perhatikan 3 fakta mengenai bahaya kafein bagi penghidap diabetes

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found