5 Cara Memutihkan Gigi dengan Bahan Rumah

Jakarta - Memiliki gigi yang putih, bersih, dan sihat pastinya menjadi impian semua orang, terutama wanita. Sebabnya, gigi juga merupakan salah satu perkara yang mempengaruhi penampilan. Itulah sebabnya mengapa banyak orang mencari cara untuk memutihkan gigi, baik secara semula jadi atau perubatan.

Nah, bercakap tentang cara memutihkan gigi secara semula jadi, terdapat beberapa ramuan di rumah yang boleh anda gunakan. Bahan semula jadi apa yang boleh digunakan untuk memutihkan gigi di rumah? Ayuh, lihat perbincangannya!

Baca juga: Tabiat Buruk Yang Boleh Menyebabkan Sakit Gigi

Bahan Semula jadi sebagai Cara Memutihkan Gigi

Terdapat banyak cara untuk memutihkan gigi yang boleh dicuba, termasuk beberapa ramuan yang mudah dijumpai di rumah, berikut:

1. Baking Soda

Baking soda mempunyai sifat pemutihan semula jadi, sehingga sering digunakan sebagai ramuan dalam produk ubat gigi. Bahan penaik ini mempunyai sifat kasar yang ringan, yang dapat membantu menghilangkan noda pada permukaan gigi.

Selain itu, baking soda juga dapat mewujudkan persekitaran alkali di mulut, yang menghalang pertumbuhan bakteria. Walau bagaimanapun, bagaimana memutihkan gigi dengan baking soda memerlukan proses, dan anda tidak akan melihat hasilnya dalam semalam.

Hingga kini, belum ada penelitian yang membuktikan bahawa menyikat dengan baking soda biasa akan memutihkan gigi. Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Pergigian Klinikal mendapati ubat gigi yang mengandungi baking soda jauh lebih berkesan untuk menghilangkan noda kuning dari gigi berbanding ubat gigi tanpa baking soda.

Sekiranya anda ingin mencuba baking soda sebagai cara memutihkan gigi, anda boleh mencampurkan 1 sudu teh baking soda dengan 2 sendok teh air pada berus gigi. Kemudian, gosok gigi dengan campuran, sekurang-kurangnya beberapa kali seminggu.

2. Stroberi

Bolehkah strawberi memutihkan gigi? Ya, penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Pergigian Operasi menunjukkan bahawa asid malik, vitamin C, dan astringen dalam strawberi dapat membantu mengembalikan keputihan gigi sambil menghilangkan plak yang menjengkelkan.

Caranya, tumbuk beberapa strawberi dan gunakannya sebagai ubat gigi ketika membersihkan gigi. Lakukan sekurang-kurangnya dua kali seminggu untuk mendapatkan hasil maksimum, ya.

Baca juga: 4 Tabiat Yang Boleh Merosakkan Gigi Dewasa

3. Minyak Kelapa

Cara seterusnya untuk memutihkan gigi yang boleh dicuba adalah dengan menggunakan minyak kelapa. Walaupun kedengarannya asing, ternyata banyak orang telah menggunakan bahan semula jadi ini untuk memutihkan gigi, anda tahu.

Minyak kelapa juga diduga mampu menjadikan gigi lebih sihat. Caranya, sapukan minyak kelapa pada gigi selepas anda menggosok gigi dan biarkan sehingga 20 minit. Kemudian, bersihkan mulut dengan berkumur.

4. Serbuk Kunyit

Kunyit akan menyebabkan noda degil pada pakaian, tetapi tidak pada gigi. Bahan semula jadi ini sebenarnya menghilangkan noda pada gigi sambil mencerahkan warna gigi. Caranya, basahi berus gigi dan sapukan serbuk kunyit pada berus gigi, kemudian gosok gigi seperti biasa.

Biarkan sehingga lima minit dan bilas mulut anda dengan berkumur. Seterusnya, gosok gigi lagi dengan ubat gigi yang biasa anda gunakan. Lakukan secara berkala untuk hasil maksimum.

5. Arang Diaktifkan

Kaedah terakhir untuk memutihkan gigi adalah dengan arang. Nampaknya, arang aktif atau arang diaktifkan mempunyai liang dengan daya serap tinggi untuk mengikat bahan yang boleh menjadikan gigi berubah menjadi kuning atau coklat, seperti tanin.

Di samping itu, bahan ini juga baik untuk mengekalkan keasidan mulut dan membantu mencegah tartar. Caranya, anda boleh menggunakan arang aktif dengan menaburkannya pada berus gigi atau mencampurkannya dengan air untuk membilas mulut.

Baca juga: Jarang berjumpa doktor, ini adalah 7 penyebab sakit gigi yang biasa

Itulah beberapa cara mudah untuk memutihkan gigi dengan bahan semula jadi yang boleh anda cuba. Sekiranya anda mempunyai masalah pergigian, segera gunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor gigi di hospital. Jangan berlengah untuk memeriksa diri anda, kerana apa yang anda alami mungkin memerlukan rawatan segera.

Rujukan:
Jurnal Pergigian Klinikal. Diakses pada tahun 2021. Makmal Penilaian Pemutihan Gigi Oleh Sodium Bicarbonate Dentifrices.
Pergigian Operasi. Diakses pada tahun 2021. Keberkesanan Memutihkan Sendiri Berbanding dengan Modaliti Pemutihan Gigi Konvensional: Kajian Dalam Vitro.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Cara Mudah Memutihkan Gigi Secara Semula Jadi di Rumah.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Menghilangkan Gigi Kuning.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Enam cara semula jadi untuk memutihkan gigi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found