Bagaimana mengetahui kadar nadi normal

Jakarta - Denyut nadi menggambarkan kekerapan pembuluh darah (saluran darah yang jelas) mengembang dan berkontraksi dalam satu minit sebagai tindak balas kepada degupan jantung. Melalui nadi, anda juga dapat mengetahui kadar degupan jantung, irama jantung, hingga kekuatan jantung. Jadi, memeriksa nadi boleh menjadi tanda sama ada jantung berfungsi dengan baik atau tidak.

Baca juga: Bilakah Anda Boleh Mendengar Denyutan Jantung Janin?

Denyut Nadi Normal setiap Minit

Kadar nadi setiap orang akan berbeza-beza. Ini bergantung pada beberapa faktor yang boleh mempengaruhi, seperti usia, aktiviti fizikal, tahap kecergasan, suhu udara, kedudukan badan, emosi, ukuran badan, dan penggunaan ubat-ubatan tertentu. Secara umum, berikut adalah kadar nadi normal per minit untuk usia:

 • Bayi hingga 1 tahun: 100-160 kali seminit.
 • Kanak-kanak berumur 1-10 tahun: 70-120 kali seminit.
 • Kanak-kanak berumur 11-17 tahun: 60-100 kali seminit.
 • Dewasa: 60-100 kali seminit.

Berbanding dengan orang dewasa, kadar nadi bayi dan kanak-kanak cenderung lebih tinggi. Sebabnya adalah kerana mereka memerlukan bekalan darah lebih banyak, jadi jantung harus bekerja lebih keras dan berdenyut lebih cepat untuk memenuhi keperluan ini. Walau bagaimanapun, degupan jantung ini juga boleh berubah, bergantung pada aktiviti fizikal dan keadaan kesihatan. Contohnya, apabila seorang kanak-kanak sangat aktif, mengalami kesakitan, demam, atau mengalami dehidrasi, nadi dapat meningkat dengan mendadak.

Baca juga: 3 Jenis Dehidrasi pada Kanak-kanak dengan Cirit-birit

Cara Mengukur Nadi

Nadi boleh diukur pada beberapa titik di badan, seperti pergelangan tangan, siku dalaman, dan bahagian bawah leher. Di antara semua titik pengukuran, anda dapat mencari nadi di pergelangan tangan dengan lebih mudah. Inilah cara mengukur nadi di pergelangan tangan:

 • Putar pergelangan tangan anda, sehingga telapak tangan menghadap ke atas.
 • Letakkan jari telunjuk dan tengah anda di pergelangan tangan dalam di mana arteri melepasi. Tekan bahagian tersebut sehingga anda merasakan nadi. Sekiranya pengukuran dilakukan pada siku atau leher dalaman, letakkan kedua jari dan tekan sehingga anda menemui nadi.
 • Hitung nadi selama 60 saat. Atau, anda boleh mengira nadi anda selama 15 saat dan mengalikannya dengan 4 untuk mendapatkan hasil denyutan seminit. Anda boleh mengulangi pengukuran nadi jika anda tidak pasti akan hasilnya.

Risiko Denyutan Jantung dan Aritmia

Denyutan nadi juga boleh menjadi gambaran mengenai degupan jantung. Oleh itu, nadi yang terlalu perlahan atau terlalu pantas perlu diperhatikan. Kerana, keadaan ini dapat menggambarkan gangguan pada irama jantung, seperti aritmia.

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung

Aritmia adalah masalah dengan irama jantung ketika berdenyut terlalu cepat, terlalu perlahan, atau tidak teratur. Berikut adalah beberapa jenis aritmia yang perlu diperhatikan:

 • Bradikardia , yang merupakan keadaan di mana jantung berdegup dengan lebih perlahan atau tidak teratur.
 • sekatan jantung , yang merupakan keadaan di mana jantung berdegup lebih perlahan dan boleh menyebabkan seseorang pingsan.
 • Takikardia supraventrikular , iaitu keadaan jantung berdegup lebih cepat dengan tidak normal.
 • fibrilasi atrium , iaitu keadaan jantung berdegup kencang walaupun anda sedang berehat.
 • Fibrilasi ventrikel , iaitu keadaan jantung berdegup terlalu cepat dan tidak teratur. Dalam kes yang teruk, keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan kesedaran atau kematian secara tiba-tiba.

Itulah bilangan denyutan seminit dan bagaimana ia diukur. Sekiranya anda mempunyai keluhan dengan denyut nadi anda, misalnya, terlalu cepat atau lambat tanpa sebab yang jelas, segera berjumpa doktor . Kerana melalui aplikasi tersebut Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found