Cara Membezakan Tonsil dan Sakit Tekak

"Sebenarnya, seseorang boleh mengalami radang amandel dan radang tekak pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, masih terdapat perbezaan gejala di antara keduanya. Sekiranya anda tidak tahu mana yang anda alami, maka anda harus segera berjumpa doktor dan mengambil nasihat yang diberikan doktor, seperti minum ubat biasa dan rehat yang mencukupi. "

, Jakarta - Adakah anda tahu bahawa seseorang boleh mengalami radang tekak tanpa radang amandel, atau mengalami keduanya pada masa yang sama? Tonsillitis boleh disebabkan oleh sekumpulan bakteria Streptokokus , yang bertanggungjawab untuk sakit tekak juga. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mengalami radang amandel kerana jangkitan bakteria dan virus lain.

Sakit tekak aka faringitis adalah penyakit yang berlaku kerana keradangan di kawasan kerongkong. Sementara itu, radang amandel (tonsilitis) menyerang kelenjar tonsil, yang merupakan kelenjar yang berfungsi sebagai sistem pertahanan tubuh. Kelenjar ini bertanggungjawab menangkap dan membunuh kuman yang menyerang saluran pernafasan.

Lihat ulasan lengkap di bawah ini untuk memahami bagaimana mengetahui perbezaan antara radang amandel dan radang tekak.

Baca juga: Berikut adalah 6 Cara Mudah Mengatasi Sakit ketika MenelanPerbezaan Gejala Tonsillitis dan Sakit Tenggorokan

Cara pertama untuk mengetahui perbezaan antara kedua penyakit ini adalah melalui gejala. Tonsillitis dan radang tekak mempunyai banyak simptom yang serupa kerana radang tekak dianggap sebagai jenis tonsilitis. Walau bagaimanapun, orang dengan radang tekak mempunyai gejala tambahan yang unik.

Kedua-dua penyakit ini menyebabkan kelenjar getah bening yang membesar di kawasan leher, sukar menelan, sakit tekak, dan sakit kepala. Walau bagaimanapun, dalam beberapa aspek anda masih dapat melihat perbezaannya. Sebagai contoh, pada tekak strep, amandel akan kelihatan kemerahan, sementara pada tekak strep hanya bintik-bintik merah muncul di mulut.

Keradangan tonsil juga akan menyebabkan gejala seperti demam, leher kaku, sakit perut, dan perubahan warna putih atau kuning pada atau di sekitar amandel. Sementara itu, sakit tekak menyebabkan demam yang lebih tinggi, sakit dan sakit di seluruh badan, mual dan muntah, dan kelihatan seperti amandel merah yang bengkak dengan garis nanah putih.

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala yang dinyatakan di atas, segera berjumpa doktor. Doktor anda mungkin akan menetapkan ubat yang boleh anda ambil. Di samping itu, anda juga boleh menebus resep ubat di . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan anda dapat tiba dalam masa kurang dari satu jam.

Baca juga: Amandel pada Kanak-kanak, Perlu Pembedahan?

Penyebab Tonsillitis dan Sakit Tenggorokan yang berbeza

Tonsillitis boleh disebabkan oleh pelbagai kuman, termasuk virus dan bakteria. Tetapi ia paling sering disebabkan oleh virus, seperti:

 • selesema.
 • Koronavirus.
 • Adenovirus.
 • Virus Epstein-Barr.
 • Virus herpes simplex.
 • HIV.

Tonsillitis juga boleh disebabkan oleh bakteria dan dianggarkan 15-30 persen tonsilitis disebabkan oleh bakteria. Bakteria berjangkit yang paling biasa adalah kumpulan A Streptococcus, yang menyebabkan radang tekak. Spesies bakteria strep lain juga boleh menyebabkan radang amandel, termasuk:

 • Staphylococcus aureus (MRSA).
 • Chlamydia pneumoniae (klamidia).
 • Neisseria gonorrhoeae (gonorea).

Bagi radang tekak, ia disebabkan oleh bakteria Streptokokus kumpulan A. Tiada kumpulan bakteria atau virus lain yang menyebabkannya.

Baca juga: Bolehkah Tonsil Menurun Sebagai Orang Dewasa?

Langkah Mengatasi Gejala Kedua-duanya

Untuk melegakan gejala sakit tekak, anda boleh mencuba rawatan di rumah, termasuk:

 • Cukup rehat.
 • Minum banyak air.
 • Minum cecair suam, seperti kaldu, teh dengan madu dan lemon, atau sup suam.
 • Berkumurlah dengan air masin suam.
 • Menghisap gula-gula keras atau lozenges.
 • Tingkatkan kelembapan di rumah atau pejabat anda dengan menggunakan pelembap.

Sementara itu, untuk kes tonsilitis yang lebih teruk, doktor akan menetapkan antibiotik untuk merawat jangkitan. Pastikan mengambil antibiotik tepat seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Perbezaan Antara Tonsillitis dan Strep Throat.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Perbezaan Antara Selsema, Tekak Strep, dan Tonsillitis.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found