Jangan panik, ini adalah tempoh biasa

, Jakarta - Menstruasi atau haid adalah tanda bahawa seorang wanita telah mengalami akil baligh. Walaupun begitu, kitaran wanita yang mengalami haid setiap bulan boleh berbeza. Biasanya, kitaran haid akan muncul setiap 4 minggu, bermula dari hari pertama haid hingga haid berikutnya berlaku.

Menstruasi berlaku apabila ovari (ovari) melepaskan telur, kemudian melekat pada dinding rahim, menunggu untuk disenyawakan oleh sperma. Semasa proses menunggu, jaringan dinding akan menebal. Sekiranya tidak ada persenyawaan, lapisan rahim akan merosot dan haid berlaku ketika lapisan rahim jatuh. Pada akhirnya, terdapat pendarahan yang keluar melalui Miss V.

Baca juga: Darah Menstruasi Hitam? Ini adalah Fakta Yang Anda Perlu Tahu

Menstruasi Biasa

Tempoh haid yang normal boleh berlaku cepat atau lambat dengan perbezaan 22 hingga 35 hari, dengan rata-rata setiap 28 hari. Seseorang dikatakan mempunyai haid yang normal apabila berlaku setiap 23 hari hingga 35 hari. Dengan jangka haid, iaitu tiga hingga tujuh hari.

Ketika haid berlaku, wanita akan berdarah dari faraj selama kira-kira 2 hari hingga seminggu dengan jumlah darah yang keluar sekitar 30-70 mililiter. Jumlah pendarahan tertinggi semasa haid adalah pada hari pertama dan kedua. Apabila haid anda berlaku, anda mungkin mengalami sakit atau kekejangan di perut anda.

Masa subur

Ovulasi adalah saat ovari melepaskan telurnya. Ovulasi dalam kitaran haid yang normal selalu berlaku pada hari ke-14, yang tepat di tengah ketika kitaran berlaku. Masa ovulasi biasanya dikenal sebagai masa subur, yaitu saat telur siap disenyawakan oleh sperma. Selepas tempoh subur, haid akan berlaku 14 hari kemudian.

Wanita yang mempunyai haid yang normal akan mengalami haid sebulan sekali. Dengan kata lain, seorang wanita akan mengalami haid selama satu tahun sebanyak 11-13 kali. Kitaran ini akan berterusan sehingga menopaus, ketika badan tidak menghasilkan telur lagi.

Terlepas dari corak kitaran, haid dapat dilihat dari:

Baca juga: 7 Ini Menyebabkan Kitaran Menstruasi Tidak Teratur

1. Menstruasi

Pada wanita normal, haid berlaku selama 3 hingga 7 hari. Perbezaan jangka masa berlakunya haid pada seseorang bergantung pada jumlah darah yang keluar. Sekiranya tempoh berlakunya kurang dari 3 hari, darah yang keluar biasanya akan lebih banyak. Kemudian, haid yang tidak hilang mungkin disebabkan oleh beberapa perkara, seperti mengambil pil kawalan kelahiran, PCOS, adenomiosis, penyakit tiroid, dan kegemukan.

2. Warna Darah

Pada wanita dengan haid normal, darah yang keluar akan berwarna merah terang. Walau bagaimanapun, tahap cahaya merah bergantung pada kelikatan atau isipadu darah. Pada hari pertama dan kedua haid, biasanya darah yang dikeluarkan berwarna merah terang kerana masih segar. Apabila hampir selesai, darah yang keluar akan berwarna coklat.

3. Keputihan

Wanita yang mengalami haid normal akan mengalami keputihan beberapa hari sebelum pendarahan. Keputihan berlaku kerana dihasilkan oleh serviks dan berlaku dalam tempoh subur. Warna cairan yang keluar sebelum haid umumnya berwarna putih jernih, dengan tekstur yang melekit dan tidak berbau.

Baca juga: 7 Tanda-tanda Menstruasi Tidak Normal Yang Perlu Anda Perhatikan

Itulah perbincangan mengenai tempoh haid yang normal. Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai haid, doktor dari sedia menolong. Sekiranya doktor memberikan preskripsi, anda boleh membeli ubat melalui aplikasi . Ayuh muat turun permohonan di App Store atau Play Store.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kitaran haid: Apa yang normal, apa yang tidak.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bilakah saya paling subur? Cara mengira kitaran ovulasi anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Keputihan

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found