Kenali 4 Teknik Bermula Jarak Pendek yang Perlu Dipahami

Berlari jarak pendek memerlukan kekuatan penuh dari awal agar dapat berlari dengan pantas. Nah, kedudukan permulaan memberi kesan pada prestasi pecut anda. Terdapat empat teknik memulakan larian jarak pendek yang dapat memberi anda kekuatan maksimum untuk larian ini, yaitu start berdiri, start empat poin, start tiga point, dan start block sprint.

, Jakarta - Berlari jarak pendek atau pecut adalah sukan yang nampak mudah, tetapi sebenarnya memerlukan setiap otot dalam badan untuk bekerja secara bersepadu dan terkoordinasi agar dapat berlari dengan pantas. Anda boleh katakan, lari jarak jauh adalah sukan yang memerlukan kebaikan fizikal untuk melakukannya.

Bercakap tentang pecut atau meningkatkan prestasi pecut, kebanyakan orang memberi tumpuan kepada cara untuk meningkatkan kelajuan maksimum mereka. Namun, apa yang tidak disedari oleh banyak orang adalah kedudukannya mulakan ia mempunyai peranan yang lebih penting. Jadi, mengetahui tekniknya mulakan yang betul penting untuk prestasi pecut maksimum. Inilah ulasannya.

Baca juga: Petua Berjalan Supaya Anda Tidak Bosan

Teknik Memulakan Pecut

Berlainan dengan larian jarak jauh yang tidak memerlukan permulaan yang kuat, larian jarak pendek atau pecut memerlukan kekuatan penuh dari awal untuk berjalan pantas. Terdapat beberapa teknik mulakan berbeza yang boleh digunakan untuk memberi anda kekuatan maksimum untuk jangka pendek.

  1. Permulaan Berdiri

Seperti namanya, permulaan berdiri adalah ketika anda memulakan lari cepat dari posisi berdiri. Kedudukan ini lebih biasa di kalangan atlet pecut peringkat tinggi tuan dan berlumba dengan jangka masa yang lebih lama.

Cara berlari jarak pendek menggunakan permulaan ini, iaitu memulakan dengan kaki selebar bahu, dan letakkan kaki terkuat anda di hadapan tepat sebelum garis permulaan. Dalam kedudukan ini, sebahagian besar berat badan anda harus berada di kaki depan anda. Pada isyarat "set", bengkokkan pinggul sedikit sambil mengekalkan kepala, dada, dan tulang belakang dalam kedudukan yang neutral.

  1. Permulaan Empat Titik

Teknik memulakan larian jarak dekat ini dimulakan dengan kedudukan jongkok dengan kedua tangan diletakkan di garisan permulaan, dan lutut depan anda terletak di garisan permulaan. Lutut belakang harus berada di tanah di sebelah pergelangan kaki depan anda.

Pada isyarat "set", angkat lutut sehingga pinggul lebih tinggi daripada bahu. Bersandar dan letakkan sebahagian besar berat badan di antara tangan dan kaki depan. Dalam kedudukan ini, kaki depan harus dibengkokkan pada sekitar 90 darjah dan kaki belakang sekitar 120 darjah.

Baca juga: Sediakan Perkara Ini Sebelum Melakukan Berlari

  1. Permulaan Sprint Tiga Titik

Posisi permulaan tiga mata ini sangat mirip dengan empat mata, tetapi hanya satu tangan yang diletakkan di atas tanah. Teknik permulaan ini biasanya digunakan oleh atlet berasaskan padang yang berlari 40 pekarangan untuk tujuan ujian.

Apabila anda ingin berlari jarak dekat menggunakan permulaan ini, anda perlu meletakkan kaki lebih kuat di hadapan dan tangan dari sebelah yang sama dengan kaki depan, di belakang badan anda. Tangan yang lain diletakkan di atas tanah. Pada isyarat "set", angkat pinggul sehingga lebih tinggi dari bahu anda. Sebilangan besar berat badan anda harus berada di atas kaki anda, dengan hanya hujung jari anda menyentuh tanah.

  1. Sekat Permulaan Sprint

Teknik memulakan larian jarak dekat ini dilakukan dengan meletakkan blok di bawah kaki untuk mengelakkan anda tergelincir semasa fasa awal pecut. Blok permulaan pecut lebih biasa digunakan oleh atlet peringkat tinggi yang bertanding dalam jarak larian 400 meter atau kurang.

Blok permulaan pecut pada dasarnya menyerupai permulaan empat mata, tetapi pinggul harus dinaikkan sedikit lebih tinggi pada isyarat "set". Dalam kedudukan ini, kaki depan harus dibengkokkan pada sekitar 90 darjah dan kaki belakang sekitar 120 darjah.

Baca juga: 5 Jenis Kecederaan Yang Sering Dialami Oleh Pelari

Itulah beberapa teknik memulakan lari jarak jauh yang perlu anda fahami sekiranya anda ingin mencuba sukan ini. Sekiranya semasa bersenam, anda mengalami kecederaan dan rasa sakit tidak hilang, anda harus segera berjumpa doktor. Anda boleh berjumpa doktor dengan membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui permohonan . Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Sains Selamanya Fit. Diakses pada tahun 2021. Mula Kedudukan untuk Pecut

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found