Bolehkah Anda Terus Menyusukan Semasa Hamil?

, Jakarta - Setelah menjalani kehamilan dan melahirkan anak, setiap ibu akan merasakan fasa baru dalam hidupnya. Penyusuan susu ibu adalah salah satu saat yang paling menyentuh dan membahagiakan. Bukan hanya untuk bayi, penyusuan susu ibu juga dianggap mempunyai banyak manfaat untuk ibu. Salah satunya dapat menolong ibu mencegah kehamilan di masa hadapan.

Baca juga : Keadaan Perubatan yang Membuat Ibu Tidak Dapat Menyusu

Namun, bagaimana jika ibu kembali ke kehamilan semasa menyusu? Bolehkah saya masih menyusu semasa hamil? Sudah tentu, penyusuan susu ibu semasa mengandung menimbulkan banyak persoalan dan kebimbangan bagi setiap ibu. Untuk itu, tidak ada salahnya membaca ulasan mengenai keadaan ini agar ibu dapat menjalankan kehamilan dan menyusui dengan baik.

Inilah sebab wanita hamil boleh menyusukan bayi

Penyusuan susu ibu adalah salah satu momen terpenting bagi ibu dan bayi. Dengan memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif, tentunya keadaan ini menjadikan kesihatan bayi lebih optimum. Bukan hanya untuk bayi, manfaat penyusuan juga dapat dirasakan oleh ibu, salah satunya adalah untuk mencegah kehamilan.

Namun, tidak jarang kehamilan berlaku ketika ibu menyusu. Keadaan ini mencetuskan kegelisahan dan kebimbangan mengenai proses penyusuan yang sedang dijalankan dan juga bayi dalam kandungan.

Oleh itu, bolehkah wanita hamil menyusu? Sebenarnya, ketika penyusuan berlaku, tubuh akan menghasilkan hormon oksitosin yang membantu ibu menghasilkan susu ibu. Hormon yang sama juga dihasilkan oleh badan ketika ibu menjalani proses bersalin.

Penyusuan susu ibu ketika hamil dikhuatiri akan mencetuskan beberapa masalah kesihatan. Bermula dari proses penyusuan yang akan mencetuskan kontraksi dan mencetuskan keguguran, penurunan pengeluaran susu, hingga kekurangan nutrisi bagi bayi dalam kandungan.

Lancarkan Pusat Bayi Tubuh dapat menghasilkan susu ibu ketika ibu mengandung. Keadaan ini membolehkan ibu menjalani proses penyusuan, walaupun mereka sedang mengandung. Semasa ibu menyusu, bayi di dalam kandungan tidak akan mengalami gangguan. Bayi dalam kandungan akan mendapat khasiat yang baik dari tubuh ibu.

Baca juga : Nutrien yang Diperlukan oleh Ibu Menyusu

Wanita Hamil Perhatikan Perkara Ini Semasa Menyusu

Walaupun keadaan ini dapat dilakukan bersama, tetapi kedua-dua perkara ini dapat menyebabkan perubahan pada tubuh ibu. Rasa susu ibu, yang biasanya sedikit manis, boleh berubah menjadi lebih masin. Keadaan ini menjadikan anak lebih enggan untuk kembali menyusu.

Selain itu, penyusuan semasa mengandung boleh menyebabkan puting dan payudara menjadi lebih sakit atau sakit. Tidak hanya itu, wanita hamil juga dapat merasakan keadaan keletihan dan sakit pagi yang lebih parah.

Penyusuan susu ibu dapat dilakukan sekiranya ibu melakukan kehamilan yang sihat dan bebas risiko. Walau bagaimanapun, segera hubungi pakar obstetrik anda dan tanyakan mengenai penyusuan semasa mengandung apabila:

  1. Ibu mempunyai risiko kehamilan yang tinggi.
  2. Pernah mengalami keguguran atau kelahiran pramatang pada kehamilan sebelumnya.
  3. Mengalami pendarahan atau kekejangan di perut dan rahim.
  4. Menjalankan kehamilan kembar.
  5. Selalunya mengalami kontraksi ringan semasa mengandung.

Untuk itu, sentiasa memenuhi keperluan nutrisi dan vitamin yang diperlukan oleh ibu hamil. Jangan lupa minum banyak air setiap hari agar wanita hamil mengelakkan dehidrasi.

Baca juga : Bolehkah Ibu Menyusui Diet?

Lakukan pemeriksaan berkala di hospital terdekat untuk memastikan kehamilannya sihat. Sekiranya anda ingin menyapih anak anda, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik anda mengenai pengambilan makanan yang betul untuk anak anda setelah tidak minum susu ibu.

Ayuh, muat turun untuk membuat perundingan dan membuat temu janji dengan doktor lebih mudah. Tunggu apa lagi? Muat turun melalui App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Masih Bolehkah Saya Menyusukan Bayi Saya Semasa Saya Mengandung?
Kelahiran Kehamilan dan Bayi. Diakses pada tahun 2021. Menyusukan Ibu Semasa Hamil.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Penyusuan Semasa Hamil.

Recent Posts