Ketahui 3 jenis hemofilia dan simptomnya

, Jakarta - Ketika seseorang cedera, tubuhnya cenderung berdarah. Sekiranya luka kecil, pendarahan akan berhenti dengan sendirinya tanpa rawatan. Kemudian, jika luka parah, setelah rawatan, darah akan berhenti keluar.

Namun, bagaimana jika seseorang terus berdarah walaupun lukanya sama sekali tidak seburuk itu? Kemungkinan besar orang itu mempunyai gangguan yang disebut hemofilia. Nampaknya, gangguan ini terbahagi kepada beberapa jenis dan keparahannya boleh berbeza. Berikut adalah perbincangan lengkap mengenai jenis hemofilia!

Baca juga: Lelaki lebih cenderung kepada hemofilia, inilah sebabnya

Beberapa Jenis Hemofilia Yang Boleh Berlaku

Hemofilia adalah penyakit yang boleh menyebabkan gangguan pendarahan kerana kekurangan faktor pembekuan darah. Akhirnya, pendarahan dapat berlangsung lama ketika badan cedera. Di samping itu, dinyatakan bahawa sekitar 1 dari 10,000 bayi yang dilahirkan akan menderita hemofilia di seluruh dunia.

Seseorang dengan hemofilia mempunyai kekurangan protein dalam darah mereka. Sebenarnya, protein inilah yang membantu darah membeku dengan sempurna ketika cedera dan berdarah. Ini menyebabkan luka sukar untuk sembuh. Walau bagaimanapun, hemofilia terbahagi kepada beberapa jenis. Berikut adalah beberapa jenis yang mesti anda ketahui mengenai hemofilia:

1. Hemofilia A

Jenis hemofilia pertama adalah hemofilia jenis A. Jenis ini juga dikenali sebagai hemofilia klasik atau disebabkan oleh faktor bukan genetik. Jenis gangguan ini berlaku apabila tubuh kekurangan faktor pembekuan darah VIII. Biasanya dikaitkan dengan kehamilan, barah, penggunaan ubat-ubatan tertentu, dan penyakit seperti lupus. Hemofilia A jenis ini jarang berlaku dan berbahaya jika ia berlaku.

2. Hemofilia B

Berbeza dengan jenis A, hemofilia jenis B disebabkan oleh kekurangan faktor pembekuan darah IX. Secara amnya, gangguan ini diwarisi oleh ibu, tetapi juga boleh berlaku kerana perubahan atau mutasi pada gen sebelum bayi dilahirkan. Bayi perempuan lebih berisiko mendapat hemofilia jenis ini daripada bayi lelaki.

3. Hemofilia C

Jenis hemofilia yang paling baru adalah jenis hemofilia C. Kelainan jenis ini agak jarang berlaku berbanding jenis sebelumnya. Gangguan ini disebabkan oleh kekurangan faktor pembekuan darah XI di dalam badan. Di samping itu, seseorang yang mengalami gangguan ini akan sukar didiagnosis. Ini kerana aliran darah sangat ringan walaupun dapat bertahan lama, jadi sukar untuk diketahui.

Kemudian, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan hemofilia, doktor dari Dr sedia menolong. Ia mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai!

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai 3 jenis hemofilia

Gejala Hemofilia Yang Boleh Muncul

Hemofilia yang menyerang ternyata mempunyai simptom yang berbeza, anda tahu. Hemofilia jenis A, B, dan C menyebabkan simptom yang berbeza tetapi serupa. Gejala yang paling jelas adalah pendarahan yang sukar dihentikan atau bertahan lama. Di samping itu, penghidap sering mengalami gejala seperti lebam mudah, pendarahan mudah, mati rasa, dan gangguan sendi.

Walau bagaimanapun, perkara yang perlu diketahui adalah keparahan pendarahan bergantung pada jumlah pembekuan yang terdapat dalam darah. Seseorang dikatakan mempunyai hemofilia ringan jika jumlah faktor pembekuan antara 5-50 peratus. Pendarahan yang berpanjangan hanya berlaku apabila penghidapnya mengalami kecederaan atau setelah menjalani prosedur perubatan.

Kemudian, seseorang dikatakan mempunyai hemofilia sederhana jika faktor pembekuan antara 1-5 peratus. Seseorang yang menderita gangguan ini akan mengalami gejala, seperti lebam kulit yang mudah, pendarahan di sekitar sendi, kesemutan, dan sakit di lutut, siku, dan pergelangan kaki.

Akhirnya, seseorang yang boleh dikatakan mempunyai hemofilia yang teruk adalah apabila faktor pembekuan kurang dari 1 peratus. Seseorang yang menderita ini akan mengalami pendarahan spontan, seperti gusi berdarah hidung, hingga pendarahan pada sendi dan otot tanpa sebab yang jelas.

Baca juga: Ibu Perlu Tahu Cara Mencegah Pendarahan pada Hemofilia

Oleh itu, jika anda mengalami gejala yang menunjukkan hemofilia, segera periksa diri anda. Dengan pencegahan awal, tidak mustahil masalah yang timbul akan lebih mudah diatasi dan kemungkinan pemulihan meningkat.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hemofilia
IHTC. Diperoleh pada tahun 2020. Jenis-jenis Hemofilia

Recent Posts