6 Ciri-ciri Orang yang Mengalami Sakit Sendi

, Jakarta - Sakit sendi adalah keadaan yang tidak boleh anda ringan. Salah satu penyakit yang diketahui oleh banyak orang dan menyebabkan sakit pada sendi adalah rematik atau sakit sendi. Dari segi perubatan, penyakit ini dikenali sebagai rheumatoid arthritis atau rheumatoid arthritis, yang berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang tisu sendi. Akibatnya, sendi yang terjejas menjadi radang dan menyebabkan gejala.

Cara mendiagnosis penyakit ini tidak mudah, beberapa cara mesti dilakukan seperti ujian makmal dengan sinar-X untuk membantu mengenal pasti seseorang yang menghidap penyakit ini atau tidak. Walau bagaimanapun, orang-orang dengan ciri-ciri berikut boleh disyaki menderita radang sendi atau rematik, jadi anda harus segera berjaga-jaga untuk mendapatkan rawatan. Ciri-ciri atau gejala yang muncul pada orang dengan rematik termasuk:

1. Mati rasa atau kesemutan

Gejala mati rasa dan kesemutan adalah perkara yang harus anda perhatikan ketika anda menyerang sendi. Kawasan yang sering terjejas termasuk pergelangan kaki dan tangan. Sensasi di tangan atau kaki berlaku kerana bengkak di lengan. Rasa sakit semakin teruk pada waktu malam, anda harus menggunakan kompres pada tangan atau kaki yang cedera.

2. Kecederaan

Sebilangan orang mungkin mengalami kecederaan kaki atau keseleo tetapi dapat diselesaikan dengan cepat atau tidak dianggap masalah serius. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap sebagai gejala rematik. Di samping itu, gejala ini sering berlaku pada kanak-kanak pada usia muda sehingga rawatan yang sesuai mesti dilakukan dengan segera.

3. Sendi terasa sakit

Salah satu gejala rheumatoid arthritis yang paling dominan adalah sakit pada sendi. Sakit sendi boleh bertahan lebih dari seminggu. Ini boleh mempengaruhi tangan, kaki, dan lutut yang merasakan kesakitan pada masa yang sama. Ramai yang berpendapat bahawa kesakitan ini disebabkan oleh keletihan atau kehilangan tulang, tetapi rematik juga merupakan penyebab yang mungkin.

4. Seni Terasa Kaku Pagi

Satu lagi gejala reumatik adalah kekejangan pada sendi yang hanya dirasakan pada waktu pagi. Ini juga merupakan masalah yang biasa terjadi pada penderita osteoartritis, yang menyebabkan rasa sakit setelah melakukan aktiviti yang berpanjangan, seperti tidur. Namun, apa yang membezakan osteoartritis dengan rematik adalah jangka masa kesakitan itu berlangsung. Osteoartritis biasanya mereda sekitar setengah jam sementara pada reumatik memerlukan masa lebih lama dari itu.

5. Sendi Berkunci

Orang yang menderita arthritis kadang-kadang mengalami sendi terkunci, terutama di kawasan lutut dan siku. Ini berlaku kerana terdapat banyak pembengkakan tendon di sekitar sendi sehingga sendi sukar dibengkokkan. Ini boleh menyebabkan sista di belakang lutut yang boleh membengkak dan menghalang pergerakan.

6. Masalah Mata

Selain mempengaruhi sistem pergerakan, penderita rematik juga berisiko terkena sindrom Sjogrens, gangguan autoimun yang dapat menyebabkan kekeringan mata, mulut, hidung, tekak atau kulit. Kekeringan ini muncul sebagai kesan keradangan yang berlaku. Gangguan ini boleh menyebabkan orang berjumpa doktor mata untuk mengetahui penyebabnya, tetapi sebenarnya pakar rheumatologi juga diperlukan sekiranya gejala tidak membaik.

Ada soalan mengenai sakit sendi atau rematik dan pelbagai gangguan sendi yang lain? Anda boleh berbincang dengan doktor di oleh muat turun permohonan , di App Store atau Google Play. Anda boleh memilih kaedah melalui sembang, panggilan video, atau panggilan suara untuk berbincang dengan doktor yang sentiasa bersedia 24 jam.

Baca juga:

  • Mandi pada waktu malam boleh menyebabkan rematik?
  • Udara Sejuk Boleh Menyebabkan Rheumatisme Kambuh, Mitos atau Fakta?
  • 5 Makanan Pantang Rheumatik untuk Dielakkan

Recent Posts