Ketahui 9 Kebaikan Berjalan di Pagi

Jakarta - Berjalan adalah latihan sederhana yang boleh dilakukan di mana sahaja tanpa memerlukan peralatan. Walaupun sangat sederhana, berjalan kaki setiap hari mempunyai faedah yang luar biasa. Sekiranya anda melakukannya dengan kerap, anda boleh menikmati faedah berjalan seperti berikut!

Baca juga: Mitos atau Fakta Orang yang Menghidap Diabetes Dilarang Berolahraga?

1. Kurangkan Berat

Menurunkan berat badan adalah faedah pertama berjalan. Berjalan dengan kadar sederhana selama 30 minit dapat membakar sehingga 150 kalori dalam badan. Lebih-lebih lagi, jika berjalan digabungkan dengan diet yang sihat dan latihan kekuatan, penurunan berat badan lebih cepat.

2. Organ Jantung Sihat

Berjalan santai adalah pilihan yang baik untuk orang yang mempunyai masalah jantung. Berjalan 30 minit pada waktu pagi dapat membantu menurunkan tekanan darah di badan. Sekiranya berjalan dengan kerap, ia akan menguatkan jantung dan mengawal tekanan darah.

3. Mencegah Strok

Manfaat berjalan seterusnya adalah mencegah strok. Ini boleh berlaku jika dilakukan 5 kali seminggu, dengan 30 minit setiap sesi. Berjalan kaki juga dapat membantu pemulihan orang yang mengalami strok.

4. Menurunkan Risiko Diabetes

Berjalan kaki selama 30 minit setiap hari dapat membantu meningkatkan kawalan gula darah dan membantu pengurusan insulin pada diabetes Jenis 2.

Baca juga: Hati-hati, Berbasikal Terlalu Panjang Menyebabkan Gangguan Prostat

5. Mencegah Artritis dan Osteoporosis

Gaya hidup yang tidak aktif adalah pencetus utama untuk sendi kaku. Sekiranya ia telah berlaku, maka gejala akan berkembang menjadi arthritis. Untuk mengelakkan ini, anda harus melakukan aktiviti fizikal ringan, seperti berjalan 5 kali seminggu. Berjalan dapat melatih kekuatan sendi, dengan meningkatkan kepadatan tulang.

6. Menguatkan Otot

Berjalan dapat membantu menguatkan otot kaki. Untuk hasil maksimum, anda boleh berjalan dengan laju sederhana hingga laju. Cuba ubah rutin yang malas bersenam. Selain berjalan kaki, anda boleh menambahkan senaman penguat kaki seperti jongkok dan paru-paru beberapa kali seminggu untuk menjadikan otot anda lebih sihat.

7. Mengawal Tahap Kolesterol

Kolesterol tinggi akan menyebabkan masalah jantung yang berbahaya bagi kesihatan penghidapnya. Untuk mengawal tahap, anda boleh mengikuti gaya hidup aktif, seperti berjalan kaki. Berjalan kaki dapat mencegah aterosklerosis, yang disebabkan oleh arteri tersumbat akibat penumpukan plak atau kolesterol pada dinding arteri.

8. Tingkatkan Fokus

Manfaat lain untuk berjalan adalah meningkatkan tumpuan. Berjalan pagi dapat membantu meningkatkan kejelasan mental dan kemampuan berfikir sepanjang hari. Selain meningkatkan fungsi kognitif, berjalan juga dapat membantu seseorang berfikir dengan lebih kreatif.

Ini boleh berlaku kerana senaman yang teratur dapat membantu melindungi ingatan dan meningkatkan kemahiran berfikir, kerana bekalan oksigen dan darah ke otak dipercepat.

9. Mencegah Kemurungan

Apabila seseorang mengalami perubahan mood, ia boleh menyebabkan banyak gangguan lain. Anda boleh mencegahnya dengan berjalan kaki. Semasa berjalan, endorfin yang dapat menyakitkan akan mengalir dengan baik ke seluruh badan. Untuk mendapatkan lebih banyak faedah dalam mengurangkan tekanan, meningkatkan mood, mengurangkan kegelisahan, dan keletihan, anda boleh berjalan selama 30-60 minit setiap hari.

Baca juga: Wanita hamil dapat menghasilkan susu ibu yang sihat sekiranya mereka rajin bersenam

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah berjalan kaki, anda boleh meminta doktor anda secara langsung di aplikasi , ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Faedah Memulakan Hari Anda dengan Berjalan.
Gaya gaya. Diakses pada tahun 2020. 22 Faedah Kesihatan Morning Walk.

Recent Posts